Galeria romană . ro
Ultimele de pe blog …
  • Expozitie: „O lume magica in ceramica si portelan” – Constantin Nirca
ABOUT THIS PROJECT

Expoziția cu acest nume, deschisă la Galeria Romană din București, ne propune o incursiune inedită în lumea artei

Lucrările aparțin artistului plastic Constanin Nircă. Ceea ce te uimește la primul contact cu expoziția este o strălucire care vine dinspre tablourile expuse. Când te apropii înțelegi cum răsare lumina aceea: tablourile nu sunt picturi, ci sunt scene lucrate în porțelan, așezate apoi în rame. O invenție a artistului Constantin Nircă.

Pictor și ceramist român, artistul s-a născut la 31 martie 1938, în Cernăuți. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” și a participat la saloane de pictură, la expoziții de grup, în țară și peste hotare, cu pictură, grafică, ceramică, tapiserie, porțelan.

Poezii scrise pe sticlă

A lucrat în atelierele de creație ale fabricilor de porțelan din Sighișoara și Alba Iulia, dar a lucrat și pentru Germania. I-au fost decernate medaliile de aur și argint ale Primăriei din orașul Alessandria (Italia). „Porțelanul este pentru Constantin Nircă materialul folosit cu predilecție pentru a-și exprima gândul artistic”, observa Marina Preutu, în 1982, cu ocazia unei expoziții la Căminul Artei, din București.

„Constantin Nircă se relevă a fi un adevărat poet al lumii unor forme ce captează, pure, lumina. (…) Universul inspirației sale e cuprinzător: de la obiecte ale străvechii civilizații geto-dace, până la forme care mărturisesc o atentă frecventare a artei populare medievale și a celei mai noi”, spunea Dan Grigorescu, în 1982.

Tablourile în porțelan sunt încărcate de semnificații, de simboluri, de poezie. Mituri fundamentale ale omenirii, reinventate în cuptorul special de ardere a porțelanului. O mică istorie pe o bucată de porțelan. O mică poveste, un dar inedit pentru oricine poate aprecia frumosul și, uneori, fragilitatea artei. Pe lângă ele sunt și alte mici povești în porțelan, în ceramică.

Galeria Romană invită iubitorii de frumos să treacă pragul și să intre în minunata „lume magică ” a artistului Constantin Nircă.

Autor: Carmen Anghel

sursa: http://www.evz.ro/o-lume-magica-din-ceramica-si-portelan.html?v=3

DATE:

October, 2015