Galeria romană . ro
Ultimele de pe blog …
Expoziție retrospectivă Dorel ZAICA: ”Grădinărirea omului”

Dată vernisaj: 2023-06-20

Oră de începere vernisaj: 19:00

Start: 2023-06-20

Final: 2023-07-20

Detalii despre expoziție

Dorel ZAICA

”Grădinărirea omului”

Expoziție RETROSPECTIVĂ

20 iunie – 20 iulie 2023

Galeria Romană are plăcerea de a vă invita la o nouă expoziție de pictură; ”Grădinărirea omului”, Dorel ZAICA.

Vernisajul va avea loc marți, 20 iunie 2023, începând cu ora 19:00, iar în deschidere va lua cuvântul dna Alina Șerban, istoric de artă.  

Pe simeze vor fi expuse lucrări din mai multe perioade de creație ale artistului.

Dorel Zaica, pictor, grafician și scriitor, s-a născut pe 22.07.1939 în București. Absolvent al Liceului de arte plastice și al Institutului de arte plastice ”Nicolae Grigorescu”, este și inițiatorul metodei pedagogice Zaica. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, începând cu anul 1968, secția pictură de șevalet.

A debutat în anul 1965 printr-o expoziție colectivă în cadrul Cenaclului Tineretului Uniunii Artiștilor Plastici, alături de Horia Bernea, Paul Neagu si Virgil Ghinea. A participat la numeroase expoziții personale și de grup atât în țară, cât și în străinătate.

Între 1965 - 1978 Profesor de desen la Școala generală nr 84 din București.

Între 1978 - 2000 Profesor de desen și pictură la Liceul de Arte Plastice ,,Nicolae Tonitza,, din Bucuresti (director al liceului între 1990-1992).

Între 1978 - 1986 Coordonator al Studioului de pictură de la Muzeul Colectiilor.

În anul 2002 a fost decorat prin Decret Guvernamental al Statului Republica Federativă Brazilia, pentru activitate artistică, didactică în cadrul programului “Uzina de vise” (Fundatia Brazilia – România).

” Pictura lui Dorel Zaica e proiecția unei meditații grave asupra condiției umane. Nu în înțelesurile ei abstracte, ci în formele tragice ale istoriei noastre recente. Istoria unei țări oropsite, strivite de apăsarea politică, socială, morală a unei forte inumane. Durerea se concentrează aici în imagini care comentează, în metafore clare, universul din care face parte artistul însuși.

Sunt formele începuturilor, piatra și pământul (mai ales piatra): aici, în straturile străvechi ale culturii, pictorul află puterea de a rezista adversităților, de a crea o lume a speranței.

În orizonturile unei lumi tragice, Dorel Zaica încearcă să redescopere temeiurile unei statornice încrederi în destinul omenirii.”

(Dan Grigorescu)

” Fără coloratură confesională, fără tezisme cu iz de tămâie şi cu vanităţi abia camuflate, arta lui Dorel Zaica, pictura sa, în speţă, se înscrie într-o tendinţă spiritualistă mai largă, în care miza fundamentală nu este clamarea unui anumit tip de credinţă, ci reconstrucţia legăturilor dintre om şi ierarhiile cereşti. Reflexul plastic al unei asemenea atitudini este rigoarea caldă a formelor, frumuseţea proporţiilor, rafinamentul cromatic şi, nu în ultimul rând, haloul inefabil care învăluie fiecare compoziţie şi pe care, aşa cum este şi de aşteptat, doar privirea directă îl poate identifica şi asuma până la capăt.
Dacă ar fi să căutăm un registru în care această pictură s-ar putea înscrie şi defini, acela ar fi de găsit în procesul alchimic al conversiei materiei în lumină. Iar Dorel Zaica acolo s-a şi aşezat: între materie şi lumină.” (Pavel Şuşară).

”El învaţă învăţându-i pe alţii, se împlineşte ca artist modelând împlinirea celorlalţi .

Dorel Zaica este, de multă vreme, cea mai importantă şi mai originală figură a pedagogiei artistice din România. Specializat în educaţia copiilor de vârstă şcolară, aşadar într-un domeniu care cere, mai mult decât altele, ingeniozitate, fineţe psihologică şi răbdare, el nu se mulţumeşte să transmită simple elemente de meşteşug, ci caută să stimuleze creativitatea elevilor, apelând la instinctul lor ludic, la inocenta lor îndrăzneală, la prospeţimea experienţei lor de viaţă.” (Andrei Plesu)

Expoziția este deschisă în perioada 20 iunie – 20 iulie 2023

Bd. Lascăr Catargiu, nr 1, sector 1, București.

Program galerie: Luni – vineri: 10:00 – 18:00, Sâmbătă: 10:00 – 15:00

 

Parteneri: Catena pentru artă, Evenimentul Zilei, Senso Tv, Intell News, Modernism, Agenția pentru carte, Ultima Oră, Curatorial.ro, Empower Artists, TVR 1, TVR Cultural, Propagarta, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Nine O'Clock.