Van Gogh, 170 de ani de la nașterea marelui artist olandez
Vincent Willem van Gogh, pictor olandez post-impresionist.
S-a născut pe 30 martie 1853, în Groot, Zundert, Auvers-sur-Oise. Van Gogh și-a petrecut copilăria la Haga. A lucrat apoi, între 1869 și 1875 ca vânzător la filialele din Haga, Bruxelles, Londra și Paris ale galeriei de artă Goupil. În 1876, devine ajutor de institutor la Ramsgate și Isleworth. A vrut să devină pastor, la fel ca tatăl său. După un curs la o școală evanghelică, obține, în 1878, o misiune voluntară în regiunea minieră Borinage, perioadă în care începe să deseneze. A luat lecții de anatomie artistică și perspectvă cu pictorul Ridder van Rappard (la Bruxelles). În urma conflictelor cu familia, Van Gogh pleacă la Haga, unde este îndrumat de pictorul Anton Mauve. Începe corespondența cu fratele său Theo care-i devine și singurul sprijin. Începe să picteze primele sale tablouri în ulei. Prima lucrare importantă este ”Țărani mâncând cartofi” (1885).
În martie 1886 artistul se mută la Paris, unde îi descoperă pe impresioniștii francezi. Îl cunoaște la Arles pe pictorul Paul Gauguin, ajungând să colaboreze cu acesta. Din cauza nebuniei, van Gogh l-a atacat pe Gauguin cu briciul. Gauguin a reușit să fugă, iar van Gogh și-a tăiat în acces urechea. S-a internat la spitalul din Saint-Rémy-de-Provence, însă Theo, fratele său, îl trimite la doctorul Gachet în orașul Auvers-sur-Oise. La 27 iulie van Gogh ieșise din cameră să picteze pe câmp. Acolo s-a împușcat în umăr cu un pistol și a murit peste 2 zile.
Van Gogh a realizat peste 2.000 de opere de artă, în jur de 900 de picturi și 1.100 de desene și schițe. Astăzi multe dintre operele sale, inclusiv numeroasele lui portrete, peisaje și picturi cu floarea-soarelui, se numără printre cele mai cunoscute și cele mai scumpe din lume. Fiind puțin apreciat în timpul vieții, faima sa a crescut în anii de după moarte. Este considerat ca fiind unul dintre cei mai importanți pictori din istorie.
Lucrările sale au avut o influență profundă asupra artei secolului al XIX-lea, prin culorile lor vii și impactul emoțional. Existența zbuciumată, dramatică, trăită într-o neobișnuită aspirație spre realizare, își găsește expresia într-o opera unică prin încărcătura emoțională și perfecta adecvare a mijloacelor de comunicare.
Surse text: Dicționar de artă modernă, Constantin Prut, ed. Albatros, București, 1982
Wikipedia
Sursă foto: internet