Pe 25 Octombrie 1881, în Malaga, Spania, se năștea Pablo Picasso.
Acum 142 ani, în această zi de 25 octombrie, se năștea Pablo Picasso.
Personalitate completă și complexă, Picasso a lăsat urme adânci in istoria artei universale. Este probabil cel mai cunoscut artist al sec. XX, cu un stil inconfundabil. De-a lungul vieții a creat peste 20 000 de picturi, desene, sculpturi, colaje, ceramică, costume de teatru ș.a.
Munca și viziunea sa au inspirat generații de artiști, și încă o face.
Expoziția Efectul Picasso de la MARe – Muzeul de Artă recentă – care este în curs în aceste zile, exemplifică, încă o dată, influența geniului lui Picasso asupra pictorilor români. În această expoziție sunt incluse și 2 lucrări ale artistului Dragoș Morărescu (1923 – 2005), iar la Galeria Romană puteți regăsi, până la sfârșitul acestei săptămâni, expoziția omagială Dragoș Morărescu – Centenar.
”Îndemnul meu este ca o astfel de expoziție să fie revizitată. Ea trebuie revăzută în tihna fiecăruia, trebuie văzută pas cu pas și urmărit cu foarte mare atenție etichetajul acestei expoziții. Poate mai mult decât la oricare alt artist, este foarte important să fim părtași la această cronologie a creației lui, tocmai pentru a înțelege această combustie, pe de-o parte, și coerență pe de altă parte și nu în ultimul rând împlinirea acestui artist. Se întâmplă în paralel cu ”Efectul Picasso”, unde e și acolo prezent Dragoș Morărescu. Nu știu ce lucrări are acolo, dar am constatat că în această expoziție sunt lucrări care ar fi trebuit să fie acolo, care definesc, avant la lettre cumva, întâlnirea lui Dragoș Morărescu cu Picasso chiar înainte ca Picasso să fi avut acea expoziție din 1966 la București. Deci de unde deduc că de fapt întâlnirea lui a fost chiar în Franța, chiar la Paris, că o fi văzut acolo Picasso și a fost un impact atât de puternic asupra lui încât nu a simțit nevoia să-l reia, ci să-l recitească într-o cheie proprie, pentru că semnătura și caligrafia specifică lui Dragoș Morărescu este inconfundabilă.” (Vladimir Bulat, critic și istoric de artă, octombrie 2023).
Surse foto: Galeria Romană, internet