Galeria romană . ro
Ultimele de pe blog …

József Vass- Mr. Musette în expoziția Fine Art Vision 20/23, 1-30 noiembrie 2023

József Vass- Mr. Muette în expoziția Fine Art Vision 20/23

Aseară a avut loc vernisajul expoziției FINE ART VISION 20/23, aflată deja la a-V-a ediție și a fost prezentată colecția ”Months of the year”, semnată József Vass. Ilustrator digital și tradițional din România, cunoscut și sub pseudonimul Mr. Musette, József are experiență în artă plastică și design, lucrând independent în ilustrație de peste un deceniu. Temele abordate de artist, în general, sunt mitologia, legendele și basmele.

”Am avut privilegiul de a fi recunoscut pentru munca mea, inclusiv de a fi beneficiar al proiectului Change Today, Change Forever de Phillip Morris International în 2016, de a participa la proiectul Adobe Creative Residency Community Fund în 2020 și de a reprezenta cu mândrie România la Expo. Dubai 2020. Pe lângă o gamă largă de proiecte de ilustrare și design pentru clienți precum Zilele Ungariei în județul Alba, Untold și World Art Nouveau Day 2021 din Oradea, am ilustrat mai multe cărți. Printre acestea se remarcă cea mai bine vândută trilogia „Olguța și un bunic de milioane”, de Alex Moldovan, precum și trilogia despre mitologia românească, de Antoaneta Olteanu.” (József Vass)

Ilustrațiile prezentate în această expoziție sunt create cu cerneală, acuarele și creioane colorate pe hârtie.

Seria de ilustrații „Lunile Anului”: Gerar, Făurar, Încolțitor, Prier, Florar, Cireșar, Cuptor, Gustar, Răpciune, Brumărel, Brumar și Undrea, sunt reprezentări ale denumirilor populare românești ale fiecărei luni din calendar.

Cea de-a 13-a lucrare din serie ilustrează luna și soarele, reprezentând trecerea timpului.

”Văzând Dumnezeu că este întuneric, a aruncat două inele, unul de aur și unul de argint, și au ieșit soarele și luna (…). Soarele și Luna erau frați și luminau amândoi, cu rândul: Soarele ziua și Luna noaptea (…) Aveau la început aceeași lumină. Luna însă se lăuda că este mai frumoasă decât fratele ei. Soarele a aruncat o balegă în fața lunii. De atunci a rămas Luna cu lumina mai slabă decât a Soarelui. ”(Brill, Legendele…, I, p.110, pp 108-109, p.123).

”Soarele e un tânăr foarte frumos, a cărui față e atât de strălucitoare, încât luminează tot pământul” (Otescu, op.cit.,p. 57).
”Luna e o fecioară de toată frumusețea și-a fost numită Ileana Cosânzeana, dar e mândră și e rece, după ce a avut o dragoste nenorocită pentru soarele, fratele ei. E îmbrăcată toată în alb. Aripile îi sunt de piatră scumpă și sunt făurite numai în argint curat…” (Olinescu, op.cit., p.52)

Sursă texte: ”Mitologie română”, vol I, de Antoaneta Olteanu, cu ilustrații de József Vass, ed. Cetatea de Scaun, 2021.

Seria de ilustrații „Lunile anului” #2:  Álmok hava (Decembrie), Fergeteg hava (Ianuarie), Jégtörő hava (Februarie), sunt reprezentări inspirate din denumirile vechi maghiare ale lunilor. În această expoziție se pot vedea cele trei luni din timpul iernii, pictate într-o paletă de culori reci, nuanțe de albastru, pentru a transmite vizual anotimpul și prin culoare.

Seria de ilustrații „Zilele săptămânii”: Sunday-Sun’s Day, Tuesday-Tyr’s Day, Wednesday-Woden’s or Odin’s Day, Thursday-Thor’s Day, Friday-Frida’s Day, sunt reprezentări ale unor zeități din mitologia nordică.

SOL este o zeiță în mitologia nordică. „Sol” înseamnă Soare. Cu timpul, ziua soarelui a devenit duminica. În alfabetul runic, numele runei-S este Soare.

ODIN era zeul suprem al scandinavicilor, cunoscut de către germanii de pe continent sub numele WODAN / WOTAN, iar de anglo-saxoni sub numele WODEN. Odin este un zeu al magiei, al cunoașterii, al experiențelor inițiatice și al înțelepciunii oculte.

Un alt zeu important este THOR (DONAR), zeu al cărui cult a dominat în Islanda și în coloniile nordice din Arhipelagul Britanic. Este un zeu al războiului și o personificare a furtunii și a tunetului. Este adeseori asociat cu zeii Indra și Jupiter.

FREYR este un zeu al fecundității, al ploii și al fertilității. Unele izvoare îl plasează într-o relație specială cu teritoriul și poporul suedez și este considerat un întemeietor al regalității.

Cel mai vechi zeu al populațiilor germanice era însă TYR (TIWAZ), un zeu al războiului, ale cărui atribuții erau de a hotărî victoria în diferite bătălii. De asemenea Tyr era și un zeu al luminii și al cerului, apărător al dreptății și al legămintelor, fiind asemănător zeului persan MITHRA. (sursa: Wikipedia).

 

Expoziția Fine Art Vision 20/23 poate fi vizitată în perioada 1-30 noiembrie 2023, Galeria Romană.

Zilele săptămânii în mitologi nordică

 

Lunile anului

Lună din iarnă

Lucrări semnate József Vass- Mr. Muette