Galeria romană . ro
Ultimele de pe blog …
Expoziție: Evocare Ion NICODIM (1932 – 2007)

Dată vernisaj: 2017-03-16

Oră de începere vernisaj: 19:00

Start: 2017-03-16

Final: 2017-04-04

Detalii despre expoziție

Galeria Romană  vă invită joi, 16 martie 2017, ora 19.00, la o evocare eveniment a artistului Ion Nicodim cu ocazia împlinirii a 10 ani de la trecerea la cele veşnice. În perioada 16 martie-4 aprilie 2017, Galeria Romană prezintă o expoziţie de pictură şi sculptură a artistului Ion Nicodim.

Ion NICODIM

(1932-2007)

Pe 15 martie 2007, Ion Nicodim ne părăsea.

Zece ani după dispariţia lui, această expoziţie s-ar vrea evocarea omului Nicodim şi un omagiu artistului care a fost, respectând atât starea sa de spirit cât şi integritatea care-l caracteriza, inspirată de o idee a lui : « Opera nu trebuie să poarte pecetea autorului, ea trebuie să dea impresia de anonimat, ca o crimă perfectă (o idee brâncuşiană) ».

Nu suntem așadar în prezența unei retrospective, cu atât mai puțin a prezentării unui parcurs artistic vârstnic de mai bine de cincizeci de ani, dar mai degrabă martorii unui « flash », martorii unei cariere artistice intense și asta având în fața ochilor tablouri semnificative din ciclurile importante ale artistului : Lacuri liniștite, Ferestre orientale, Inimi… și două totemuri sau « stele », reprezentative ale ultimilor decenii de creație.

« Am putut face ce vreau, tot ce-am vrut, sau aproape tot, de când eram copil și până azi ! Nici o interdicție. De a fost sau a vrut să mi-o impună cineva, nu am ținut cont de ea, m-am făcut, sau poate nici n-am auzit-o și am trecut de ea. Purtat doar de intuiție sau de instinct ! Cred că în fond nimeni nu mi-a interzis nimic, sau nu ar fi putut să-mi interzică nimic ».

Astfel și tot citându-l, în timpul întregii sale cariere, Nicodim n-ar fi realizat « nici tablouri, nici sculpturi, ci stări de spirit ».

Un film documentar « Trecătorul pământului », realizat de Anca Damian completează expoziţia propriu zisă. Nicodim explică propriul lui demers creator și mărturisește legăturile lui profunde cu pământul natal dobrogean, « această stepă care nu poate să fie povestită altora decât fabulând ».

De văzut la Galeria Romană până pe 4 aprilie 2017, de luni până vineri între orele 10.00 – 18.00, sâmbată între orele 10.00 – 15.00

și https://nicodim.jimdo.com

Parteneri media : Evenimentul zilei, Catena pentru artă, Senso Tv, Jurnalul Bucureştiului, Intell News