Galeria romană . ro
Ultimele de pe blog …
Expoziție aniversară: Destine Artistice, ŢIPOIA și TZIPOIA

Dată vernisaj: 2016-05-24

Oră de începere vernisaj: 19:00

Start: 2016-05-24

Final: 2016-06-19

Detalii despre expoziție

Dragi prieteni,
 
Vă invităm cu drag în data de 24 mai 2016, de la ora 19.00, la Galeria Romană, la deschiderea expoziţiei aniversare „Destine Artistice, Ţipoia și Tzipoia”, în care lucrările lui Alexandru Ţipoia vor fi expuse alături de cele ale fiului său, George Tzipoia.
 
 
Evenimentul va fi prezentat de Sever Voinescu, redactor şef al revistei Dilema Veche.
 
Această expoziţie este dedicată memoriei lui Alexandru Ţipoia şi a operei sale de excepţie, și este organizată în parteneriat cu Institutul Cultural Român.
 
Alexandru Ţipoia (1914-1993) este unul dintre cei mai importanţi artişti români ai generaţiei sale. Artist-pictor complex, exhaustiv, având o atracţie specială pentru desen, a făcut de asemenea sculptură, gravură, tapiserie, broderie, restaurare de pictură murală în biserici monumente istorice, frescă religioasă, ceramică, mozaic, artă decorativă.
 
Ion Frunzetti, în 1946, în cronica sa plastică din Lumea, făcând referinţă la expoziţia pictorului de la Atheneul Român, o caracterizează drept: „interesantă experienţă constructivistă, care scapă etichetărilor de conveninent…Pusă pe compartimentare geometrică a formei, pe segmentare grafică, lucidă, intelectuală, pictura sa e o inginerie interesantă, supusă unui fond temperamental care captivează…Departe de a fi ajuns la o formulă, pe care să o considere reţetă universală, confecţionând la infinit după indicaţiile ei, Ţipoia preferă să păstreze fiecărui tablou caracterul de experienţă.”
 
George Tzipoia este fiul pictorului Alexandru Ţipoia, născut la 6 mai 1945, în Bucureşti. Este absolvent al Institutului de Arte Plastice din 1967, la clasa profesorului Traian Brădean. Are numeroase participări la numeroase expoziţii colective şi o serie de expoziţii pesonale la Geneva. Este autor şi editor al primului album monografic Alexandru Ţipoia (apărut în Elveţia şi Franţa), precum şi al volumelor Centenar Alexandru Ţipoia şi Muzica în Arta lui Alexandru Ţipoia, editat de Institutul Cultural Român.
 
Expoziţia va rămâne deschisă până duminică, 19 iunie 2016, iar programul de vizitare este de luni până vineri 10:00-18:00 şi sâmbăta 10:00-15:00.