DESCHIDEREA GALERIEI DE ARTĂ DECORATIVĂ DE LA MNAR
Cu ocazia Zilei Naționale a Culturii, Muzeul Național de Artă al României a deschis în premieră, duminică, 14 ianuarie, Galeria de Artă Decorativă Europeană.
Având o suprafață de peste 400 mp, aceasta este compusă din 6 săli și acoperă patru secole de istorie a artei decorative, a inovațiilor, manufacturilor și meșterilor europeni din secolul XVI până în sec. XIX.
“Pentru prima dată în ROMÂNIA, această expoziție aduce la un loc piese de o anumită factură, piese care atestă, pe de o parte, faptul că România a fost întotdeauna parte a unui circuit cultural european … pe de altă parte atestă existența unui stil european care s-a concretizat atât prin influențe care au venit de pe alte continente – și aici mă gândesc la o întreagă industrie, cea a porțelanului sau a ceramicii sau a sticlei – dar și din relația dintre aceste manufacturi dispersate pe tot cuprinsul Europei, care nu lucrau independent, erau schimburi, erau meșteri care circulau și care, în timp, au fuzionat un anumit stil, care astăzi poate fi considerat unul de factură europeană. Acest lucru are legătură cu ziua națională pentru că România este parte a Europei și nu putem vorbi despre ceva care ține de ființa noastră națională fără să ne gândim că, în egală măsură, aparținem unei culturi europene. În sensul în care am dat culturii europene atâția artiști și atâtea direcții în cultura actuală, dar și dinspre Europa și dinspre întreaga lume am absorbit acele carateristici, care, în momentul de față, desemnează ceea ce putem numi o artă națională.“ a punctat dl. Călin Stegerean, directorul Muzeului Național de Artă al României, în cuvântul de inaugurare.
La deschidere au participat, de asemenea, și doamna Raluca Turcan, ministrul Culturii, dna Diana Baciună, secretar de stat în Ministerul Culturii și domnul ambasador al Japoniei, Excelența Sa Hiroshi UEDA, un bun prieten și cunoscător al artei și culturii românești.
“Aș îndrăzni să spun că această galerie (de artă decorativă europeană n.r.) este darul pe care Muzeul Național de Artă, iubitorii și prietenii muzeului, îl fac cu ocazia Zilei Culturii Naționale. MNAR este o instituție care înțelege și valorizează bogăția și complexitatea spațiului cultural european căruia îi aparținem și cred cu tărie că arta este un reflector social și, dincolo de frumusețea estetică, arta prezintă și luminează și valorile, aspirațiile și provocările unei societăți. De aceea consider că este foarte important să înțelegem și acum și pe viitor cât de semnificativă este apartenența noastră la spațiul cultural european.” a spus doamna ministru Raluca Turcan.
În cuprinsul parcursului expozițional se regăsesc obiecte de mobilier, obiecte decorative din ceramică, porțelan, argint, sticlă și metal.
Astfel, se poate observa chiar de la intrare ceramica manufacturilor olandeze – ceramica de Delft, realizată sub influența porțelanurilor chinezești, ceramică hispano-maură, produsă în insula Iberică sub influența olarilor mauri.
Din spațiul german se regăsesc piese reprezentative – se remarcă în special o casetă de căsătorie, din metal, produsă în 1586, la Dresda, precum și piese din cositor de sec XVII. Manufactura de la Meissen este bine reprezentată, unde in 1707 se descoperă secretul porțelanului, care propulsează această localitate în fruntea producției de ceramică europeană.
Spațiul francez este reprezentat în sec XVIII de ceramica de la Rouen si Moustiers, precum și de mobilier. Secolul XIX este marcat de manufactura de la Sevres, mobilier, tapiserii și servicii de masă din argint.
Spațiul și măiestria meșterilor ruși sunt prezente în expoziție prin piese deosebite în argint, decorate în tehnica cloisonne sau niello, iar piesa de rezistență este un bol de punch realizat de faimoasa casă de bijuterii Faberge. Un mic set de mobilier Empire atrage atenția, prin virtuozitaea și delicatețea decorurilor metalice prezente.
Toate aceste obiecte au avut, inițial, un rol utilitar, însă valoarea lor estetică este de netăgăduit, găsindu-și astăzi un rol binemeritat în muzeu.
Actualul spațiu al Galeriei de Artă Decorativă Europeană a fost puternic afectat de cutremurul din 1986 și de evenimentele din 1989, astfel că a fost nevoie de ample lucrări de renovare.
Piesele expuse au fost minuțios restaurate și revalorificate de-a lungul timpului de o echipă complexă de muzeografi, restauratori și conservatori.
Galeria de Artă Decorativă Europeană beneficiază, în premieră, de aplicația MyMNAR, care va putea fi folosită în timpul vizitei la muzeu pentru a completa într-un mod interactiv parcursul expozițional.