Galeria romană . ro
Ultimele de pe blog …
Nora BLAJ

Dată naștere: 1971-03-16

Localitate naștere: Timișoara

”Nu sunt fidelă unui stil de a face pictură, dar îmi sunt fidelă mie însămi când pictez. Mă pictez pe mine și picturile mele sunt etape din drumul meu. Fiecare din ele importantă, unele picturi nefiind altceva decât ”amprente”, receptacole pentru stări emotive, mai la începuturi febrile, optimiste, tonice, de la o vreme mai căutate, melancolice pe alocuri, culoarea mai lipsită de asprime. Pictura s-a schimbat pentru că eu m-am schimbat. La început doream ca toate culorile să umple tabloul cu atâta intensitate încât să pară gata să se reverse, să se izbească una de alta. Ele traduceau elanuri și nerăbdări. Acum mă scriu altfel. Trăiri, senzații, impresii, dorințe se așează mai ales în umbrele lungi ale luminii și devin amintire... (Nora Blaj)

Curriculum vitae

Nora Blaj

Artist internațional care trăiește și pictează în UK, Nora Blaj este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și membru al European Artists e.v. Association, cu sediul în Velbert, Germania.

Studii: 

Absolvă, la Timișoara, în anul 1993 Colegiul de Design Vestimentar și în anul 2000 Facultatea de Arte Plastice, secția pictură, la clasa profesorului Romul Nuțiu.

Expoziții:

Nora Blaj a participat la numeroase expoziții în România, Austria, Germania, Olanda și Rusia, participând totodată la expoziții de grup din țară și străinătate.

Lucrările sale se află în colecții private și publice din Europa, America și Asia. Colaborează cu mai multe galerii de artă din mai multe orașe europene și a participat la târguri de artă în Belgia, Austria, Italia, Germania și România.

După mutarea în Regatul Unit, dorul o poartă în România cu o expoziție de suflet, ”Gestuar”, prima în București, 2021, la Galeria Romană, apoi în Timișoara, la Calpe Gallery. În primăvara acestui an a început o colaborare cu o galerie londoneză. Are în pregătire noi expoziții în Timișoara și Cluj.

În 2020, Nora Blaj a fost decorată cu Ordinul ”Meritul Cultural”, în grad de Cavaler, categoria ”Artele plastice”

 

”Nu sunt fidelă unui stil de a face pictură, dar îmi sunt fidelă mie însămi când pictez. Mă pictez pe mine și picturile mele sunt etape din drumul meu. Fiecare din ele importantă, unele picturi nefiind altceva decât ”amprente”, receptacole pentru stări emotive, mai la începuturi febrile, optimiste, tonice, de la o vreme mai căutate, melancolice pe alocuri, culoarea mai lipsită de asprime. Pictura s-a schimbat pentru că eu m-am schimbat. La început doream ca toate culorile să umple tabloul cu atâta intensitate încât să pară gata să se reverse, să se izbească una de alta. Ele traduceau elanuri și nerăbdări. Acum mă scriu altfel. Trăiri, senzații, impresii, dorințe se așează mai ales în umbrele lungi ale luminii și devin amintire. De când am venit în Anglia am schimbat mult în pictură pentru că m-am căutat mult și m-am căutat mult pentru că m-am pierdut mult. Am modificat paleta coloristică, m-am dus la tiparele lucrurilor, culorile nu mai vorbesc toate cu voce tare, unele au glasul sugrumat și îmi ordonez, oarecum prea plinul emoțiilor. Așadar schimb, explorez și experimentez dar nu forțez nimic, schimbările se relevă firesc, fără dramatism” (Nora Blaj)

Articole de presă