Dinu Emil SĂVESCU
Pictor și restaurator s-a născut în 1956, Arad
STUDII UNIVERSITARE;
1980-1984 -Institutul de Arte Plastice ,,Nicolae Grigorescu", București secția pictură-restaurare.
STUDII POST UNIVERSITARE;
1989-1992-Cursuri de specializare în tehnica picturii ulei și pe lemn: cursuri teoretice în cadrul Centrului de Perfecționare a cadrelor de specialitate al Ministerului Culturii,cursuri practice în cadrul Muzeului Național de Artă.
ACTIVITATE PROFESIONALĂ;
1974-1979 - a activat ca tâmplar, șlefuitor-ronjor, contexturist textile, design vestimentar în diverse întreprinderi din epocă;
1984-1987 - repartiție guvernamentală la secția de creație Tricotajul Roșu București.
1989-1992 - muzeograf restaurator - Muzeul Național de Artă Bucuresti - post ocupat prin concurs - a fost implicat în activități de documentare, activități de restaurare conservare - individuale și colective cum sunt:
A executat intervenții de conservare si restaurare personal, dar și în colectiv la o serie de lucrări de artă universală si artă românească cum sunt: Școala Spaniolă -,,Coș cu flori" sec.XVIII,Jules Dupres -,,Peisaj de pădure", sec.XIX, Klaes Molenaer ,,Peisaj de Iarnă" sec.XVII - Spranger Bartolomeus- ,,Neli me tangere", sec.XVII, Pissaro Camille Iacob -,,Livada înflorită", sec.XIX, El Greco - colectiv, Breugel -colectiv, Courbet - colectiv, Stefan Luchian -,,La împărțitul porumbului", sec.XIX, Sava Henția -,,Fată torcând", sec. XX, Teodor Aman -,,Serata", sec.XIX, Anonim ,,Cuviosul Paiesie, Stareț al Mânăstirii Neamț", sec.XIX, Luchian Ștefan -,,La Nămăiești", sec.XIX, Aman Teodor -,,Lupta de la Călugăreni", sec.XIX, Nicolae Grigorescu -,,Interior Breton", sec.XIX, Luchian Ștefan -,,Fântână la Brebu", sec.XIX, ,,Scurteică verde" sec.XIX.
În paralel, în cursul anilor ce au urmat absolvirii Academiei, a efectuat o bogată activitate de artist plastic, participând la numeroase expoziții anuale și bienale în țară și străinătate. În anul 1990 a fost ales Membru al Uniunii Artiștilor din București - secția pictură (în anul 1990 a participat în colectivul de conducere si reorganizare a Uniunii Artiștilor Plastici).
ACTIVITATI EXPOZITIONALE ( legate de profesia de artist plastic)
Expoziții personale:
1976 - Arad sala UAP
1986 - Bucuresti - sala A35
2000 - București - Galeria Simeza
2000 - Abruzzo - Italia - Galeria Spazio Arte
2005 - București - Galeria Anticariat
Expozitii de grup:
1982 - Slobozia - sala UAP - unde a participat împreuna cu colegii de generație de la secția pictură a Institutului ,,Nicolae Grigorescu", Bucuresti.
1983 - București - Galeria Kalinderu - unde a paricipat împreună cu colegii de generație de la secia pictură a Institutului ,,Nicolae Grigorescu", Bucuresti.
1986 - Bucuresti - Galeria A35 - unde a participat cu lucrări de pictură împreună cu colegii Aurel Vlad, sculptura si Ion Draghici, Grafică.
1986 - Baia Mare - A35-Republicană Tineret - unde au participat toti colegii din generatia anilor 1980 din Romania
1987 - Toronto - expoziție internațională de ,,Miniaturi"
1990 - Bruges - Plastica Contemporană Romanească -unde a participat cu două lucrări
1991 - Roma - Academia Română din Roma, unde a participat cu o expozitie colectivă împreună cu Ioan Pop și Simona Predescu - artiști plastici români - și o expoziție personală în decursul aceluiași an.
1995 - Moscova - Plastica Romanească a reprezentat Uniunea Artiștilor din România într-un grup de pictori.
1995 - București - Limita Speranței - expoziție colectivă unde am participat alături de Aurel Vlad, Ruxandra Petrescu, Blendea Adriana, Violeta Dobra.
2000 - București - Galeria Anticariat - expoziție de grup cu o parte a membrilor Prolog.
2005 - Bucuresti - Muzeul Palatului Cotroceni, unde prezintă în colecția permanentă a autorilor contemporani două lucrări de peisaj intitulate: ,,Peisaj la palatul Cotroceni", ulei pe pânză, 70x25 cm; ,,Peisaj", dim: 35x35 cm
2005 - București - Palatul Elisabeta, unde a fost prezent cu două lucrări în salonul privat al Majestați Sale, Regale; ,,Cirese" dim: 30x65 cm si ,,Pere" dim:75x65 cm - lucrari prezente si în albumul omagial al Colectiei MSR.
CALIFICARE ȘI DIPLOME OBȚINUTE:
1984 - Institutul de Arte Plastice ,,Nicolae Grigorescu” – Facultatea de Arte Plastice – Diplomă de Licență – pictură , restaurare, profesor de desen.
1992 – Ministerul Culturii – Centrul de Perfecționare al Personalului din Cultură și artă, de pregătire postliceală și postuniversitară – Diplomă de absolvire posturniversitară ,,Bazele restaurării ștințifice – specialitatea de restaurare pictură ulei”
STUDII ȘI COMPETENȚE PROFESIONALE:
Studii universitare diploma absolvire
Muzeograf –restaurator conservator
Studii postuniversitare- atestat
Atestat specialist conservare-restaurare pictură ulei
Expert restaurare patrimoniu mobil
Competență profesională prin activitatea de colaborare cu diversi specialiști în cadrul programelor și proiectelor derulate prin Ministerul Culturii și Cultelor.
Activități sociale de colaborare și comunicare în mediul cultural aferent monumentelor istorice, prin specificul activității de cercetare, restaurare, conservare a echipelor pluridisciplinare de specialisti.
Activități de formare, îndrumare de specialiști în domeniul conservării – restaurării în cadrul firmei Sc.Harmening 1824 srl
Contacte personale cu specialiști restauratori din: Norvegia, Belgia, Anglia, Japonia, Rusia.
Studii asupra suporturilor din structura lemnoasă, a caracteristicilor structurale macro si microscopice, identificări de tipuri de esențe lemnoase, modalități de secționare si îmbinare, tipuri de prelucrări manuale diferențiate în funcție de tipul de structură lemnoasă, sisteme diferențiate de consolidare ale suporturilor și ale ansamblurilor la catapetesme.
Studii și analiză preliminară, precum și documentația bunurilor de patrimoniu, studii asupra stării de conservare a icoanelor în spații muzeale, influențele microclimatului diferențiat în funcție de tehnica de aplicare a stratului pictural, de perioadă, de autor, de școală.
Studii de identificarea cauzalitatilor diferitelor tipuri de degradare asupra structurilor lemnoase și asupra stratului pictural, cât si a diferitelor metodologii aplicate in timp, concluzionari in diferite etape de studiu.
Activități de studiu aplicativ în colaborare cu specialiști în investigații fizice, chimice, biologice Muzeul Satului, București, Muzeul Național de Istorie, București, Muzeul Național de Artă, Bucuresti, Institutul de Fizică Atomică, Bucuresti.
Studiu aplicativ asupra unei Icoane Brâncovenești – identificarea unor pigmenți prin difracție cu raze X – colaborare fizician Institutul de Fizică Atomică Măgurele1991 – informații privind structura materialelor cristaline.
Studii, cercetări și elaborarea de metodologii specifice conservării și restaurării picturii distempera din Bisericile de lemn din România.
Abilități de clasificare și identificare ale picturilor originare distempera din Bisericile de lemn din Romania
Identificari si prelevari de pigmenti, analize stratigrafice, colectiv specialisti investigatii chimice.
INTERVENȚII DE CONSERVARE - RESTAURARE:
1990 - Intervenții de restaurare și conservare în colaborare cu specialiști din domeniu din Olanda, Italia ,Rusia
1992 - Workschop organizat cu specialiști restauratori ai Centrului de Restaurare - Gabraria - Moscova - intervenții de urgență de conservare - restaurare la o serie de 20 de icoane din depozitul de artă veche al Mânăstirii Căldărușani.
- Prezentarea activitățiii în domeniul conservării - restaurării Monumentelor Istorice - (rezumat):
1996 – a participat la elaborarea metodologiei de restaurare – conservare Biserica de lemn Adormirea Maicii Domnului – Călinești – Căieni, jud.Maramures,- Monument Istoric de categorie A - document care descrie și explică procesul de restaurare care se va aplica la monumentul Istoric și care a primit Avizul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice în anul 1996.
- Crearea unei metodologii diferențiate de consolidare a stratului pictural cu un grad ridicat de degradare.
- Crearea unei metodologii de solubilizare diferențiate a depunerilor excesive de fum și depuneri grase.
- Studii în colaborare cu Centrul Zonal de Protecția Mediului Baia Mare, privind influența condițiilor de micro și macroclimat a factorilor poluanți specifici zonei asupra suportului și al stratului pictural.
- Crearea unei metodologii de consolidare al unui strat de culoare cu grad ridicat de pulverulență, instabil ca structura, acoperit de un strat gros de fum și pe alocuri gudroane, prin aplicarea unor metode atipice de consolidare în substraturi prin transfer gradual al consolidantului în așa fel încât să fie îndeplinite condițiile de înlăturare ale depunerilor de fum, la bisericile de lemn din Maramureș. Aceasta metodologie are caracter de unicat în domeniul solubilizării peliculei de culoare, deoarece la acea dată nu erau cunoscute procedee de solubilizare a peliculei de culoare în tehnica ,,distempera", pe plan mondial, iar la Biserica din Călinești Căieni pelicula de culoare era acoperită cu depuneri acumulate în timp, în totalitate și era ilizibilă în procent de 100%. In urma intervențiilor de restaurare efectuate, împreuna cu colegii din firma Harmening 1824 srl, aceasta a intrat din anul 1999 în fluxul turistic din Maramureș, unde este vizitată de grupuri organizate sau turiști individuali, din țară și străinătate.
1999 – Participare la workshop Baia Mare – organizat de Ministrul Culturii și susținut de prof. Ian Braenne – ICCROM – si restaurator conservator Linne Braenehoi – Danemarca, unde am expus o metodologie de consolidare a suportului de lemn din pronaosul Bisericii “Adormirea Maicii Domnului” – Călinești-Căieni, jud. Maramures
1999 – Șantier de restaurare Iconostasul Biserici “Sfantul Silvestru”, București, Monument Istoric de categorie A.
1999 – Restaurarea și conservarea unor Icoane și piese de mobilier din colecția Bisericii Stavropoleos București – monument istoric categoria A.
1999 – elaborarea documentației de cercetare în vederea efectuării operațiunilor de conservare -restaurare la Iconostasul Bisericii ”Sfantul Gheorghe”, sec. XVII Voroneț. Judetul Suceava (Monument Istoric - UNESCO), care a primit Avizul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice în anul 1999.
- cu ocazia lucrărilor de restaurare a efectuat o cercetare de identificare a inscripîiilor de autor în condiții de cercetare sub stereomicroscop, cu lumini dirijate, relevee fotografice, care au pus în evidență urmele peliculei de culoare (pelicula de culoare dispărută, conservată doar urma acesteia), identificandu-se astfel autorul monah al moleniilor din Iconostas.
- de asemenea, în urma efectuării operațiunilor intreprinse Iconostasul dă mărturie despre originile manifestărilor religioase și culturale din România ca un document important pentru istoriografia românească, despre începuturile picturii românești.
1999 – elaborarea documentației de cercetare în vederea efectuării operațiunilor de conservare -restaurare la Iconostasul Bisericii Mânăstirii Moldovița secXVII, Județul Suceava, Monument Istoric -UNESCO, care a primit Avizul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice in anul 1999.
2000 – Șantier de restaurare la Iconostasul Bisericii “Sfântul Gheorghe cel Nou” – Mitropolia Iași, Monument Istoric de categoria A.
2001 – Șantier de restaurare Biserica “Sfântul Gheorghe”, Voroneț, Monument Istoric UNESCO – recepție CNMI - MC cu calificativul ,,excepțional”
2003 – A participat la elaborarea documentației de cercetare în vederea efectuării operațiunilor de conservare - restaurare la Iconostasul Bisericii Krețulescu București, Monument Istoric de categoria A -care a primit Avizul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice în anul 2003.
2003 – Am participat la șantierul de restaurare – conservare al Iconostasul Bisericii Krețulescu, București – lucrările au fost finalizate după trei luni.
2003 – elaborarea documentației de cercetare în vederea efectuării operațiunilor de conservare -restaurare la Iconostasul Bisericii Mânăstirii Humor Judetul Suceava (Monument Istoric -UNESCO) document care descrie și explică procesul de restaurare, care se va aplica la monumentul Istoric și care a primit Avizul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice în anul 2003.
2003 – șantier de restaurare – conservare la Iconostasul BIsericii Mânăstirii Humor (UNESCO) - recepție CNMI cu calificativul ,,exceptional,,
2003 – elaborarea documentației de cercetare în vederea efectuării operațiunilor de conservare -restaurare la Bisericia de Lemn Budesti - Josani, Judetul Maramureș (Monument Istoric -UNESCO), care a primit Avizul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice în anul 2003.
2004 – Șantier restaurare conservare Biserica de lemn din Călinești - Căieni, Maramureș - finalizare lucrări - recepție CNMI cu calificativul ,,exceptional,,
2004 – Am participat la elaborarea documentației de cercetare în vederea efectuării operațiunilor de conservare - restaurare la Tetrapodul Bisericii Mânăstirii Humor (Monument Istoric UNESCO), Județul Suceava, care a primit Avizul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice în anul 2004.
2004 – Șantier de conservare - restaurare icoane ,,TETRAPOD pictat ", secolul XVII – Mânăstirea Humor Monument Istoric UNESCO - recepție CNMI cu calificativul ,,exceptional,,
2004 – A participat la elaborarea documentației de cercetare în vederea efectuării operațiunilor de conservare - restaurare la Iconostasul Bisericii cu hramul,,Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezatorul" Arbore (Monument Istoric UNESCO), Județul Suceava - care a primit Avizul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice în anul 2004.
2006 - Șantierul de restaurare - conservare Biserica de lemn ,,Sfantul Gheorghe", din Bogdan - Vodă, Maramureș, recepție CNMI cu calificativul ,,exceptional,,
2007- Șantierul de restaurare - conservare la Biserica de lemn din Budesti - Josani, Maramureș - Monument Istoric UNESCO + icoane, colecția bisericii, recepție CNMI cu calificativul ,,exceptional,,
2008 - Șantier de restaurare - conservare icoane, sec.XV-XVII, Budești – Josani (UNESCO), Maramureș - recepție CNMI cu calificativul ,,exceptional,,
2008 - Elaborarea documentației de cercetare în vederea efectuării operațiunilor de conservare -restaurare la Biserica de lemn ”Sf.Nicolae”, Budurleni, jud.Bistrita - Năsăud - Monument Istoric de categoria A - care a primit Avizul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice în anul 2008.
2008 - Elaborarea documentației de cercetare în vederea efectuării operațiunilor de conservare -restaurare la Biserica Mânăstirii Stelea Târgoviște, Monument Istoric de categoria A - care a primit Avizul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice în anul 2008.
2008 - Șantierul de restaurare Iconostas Biserica Mânăstirii Stelea Târgoviște - recepție CNMI cu calificativul ,,exceptional,,
2009 - A participat la operațiunile de restaurare la șantier de conservare - restaurare la Biserica de lemn din Budurleni, Jud. Bistrița - Năsăud - recepție CNMI-MC cu calificativul ,,foarte bine”.
2009 - Șantier de conservare - restaurare Iconostasul Bisericii Răzvan, București, ctitoria lui Ștefan Al II-lea 1597, Monument Istoric de categoria A.
2009 - Elaborarea (Proiect) documentației de cercetare în vederea efectuării operațiunilor de conservare - restaurare la Biserica de lemn + colecția icoane, ,,Sfintii Arhangheli", Borșa, Monument Istoric de categoria A, județul Maramureș - care a primit Avizul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice în anul 2009.
2009 - A participat la elaborarea documentației de cercetare în vederea efectuării operațiunilor de conservare - restaurare (Proiect), la Biserica de lemn ,,Sfântul Nicolae", Săliștea de Sus, judeul Maramureș, Monument Istoric de categorie A - care a primit Avizul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice în anul 2009.
2009 - A acordat asistență tehnică acordată constructorului la Biserica de lemn ,,Sfântul Nicolae", sec. XVIII - Săliștea de Sus, judetul Maramureș, Monument de categoria A.
2009 - Asistență tehnică acordată constructorului la Biserica de lemn ,,Sfinții Arhangheli ", din Borșa, judetul Maramureș.
2010 - Elaborarea (Proiect) documentației de cercetare în vederea efectuării operațiunilor de conservare - restaurare la Biserica de lemn ,,Sfântul Gheorghe,, secolul XVIII Spalnaca, com Hoparta, judetul Alba, Monument Istoric de categoria A , care a primit Avizul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice în anul 2010.
2010 - Asistență tehnică acordată constructorului la Biserica de lemn ,,Sfantul Gheorghe", sec.XVIII, Spalnaca, com Hoparta, judetul Alba, Monument Istoric de categoria A.
2010 - Șantierde conservare - restaurare la Monumentul Istoric de categorie A - Biserica de lemn + colectia de icoane ,,Sfinții Arhangheli”, secolul XVIII Borsa - judetul Maramures, recepție CNMI-MC cu calificativul ,,excepțional”
2010 - A participat la efectuarea operațiunilor de conservare - restaurare la Biserica de lemn ,,Sfântul Nicolae" sec. XVIII - Săliștea de Sus, judetul Maramureș. Monument de categoria A. + colectia de icoane - recepție CNMI-MC cu calificativul ,,excepțional”
2010 - Elaborarea (Proiect), documentației de cercetare în vederea efectuării operațiunilor de conservare - restaurare la Biserica de lemn ,,Sfânta Paraschiva", Ruginești, judetul Vrancea. Monument Istoric de categoria A - care a primit Avizul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice în anul 2010.
2010 - Asistență tehnică acordată constructorului la Biserica de lemn ,,Sfânta Paraschiva", Ruginești, judetul Vrancea. Monument Istoric de categoria A.
2011 - Elaborarea (Proiect), documentației de cercetare în vederea efectuării operațiunilor de conservare - restaurare la Bisericile de lemn din secolul XVIII, din Faget: - Biserica de lemn,,Sfanta Cuvioasa Paraschiva,,sat Bătesti, oraș Făget, județul Timis, care au primit Avizul Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice în anul 2011.
2011 - Elaborarea (Proiect) documentației de cercetare în vederea efectuării operațiunilor de conservare - restaurare la Biserica de lemn ”Sf. Dumitru”, Ohaba Lungă, com. Dubești, jud. Timiș, care au primit Avizul Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice in anul 2011.
2011 - Elaborarea (Proiect) documentației de cercetare în vederea efectuării operațiunilor de conservare - restaurare la Biserica de lemn ,,Adormirea Maicii Domnului,, sat Groși, jud. Timiș, care au primit Avizul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice în anul 2011.
2011 - Elaborarea (Proiect) documentației de cercetare în vederea efectuării operațiunilor de conservare - restaurare la Biserica de lemn ,,Sfinții Apostoli Petru si Pavel”, din satul Zolt, comuna Fardea, județul Timiș, care au primit Avizul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice în anul 2011.
2011 - Elaborarea (Proiect) documentației de cercetare în vederea efectuării operațiunilor de conservare - restaurare la Biserica de lemn,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, din satul Bungard, comuna Lechința, jud Bistrița Năsăud, care au primit Avizul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice în anul 2011.
2011 - Elaborarea (Proiect) documentației de cercetare în vederea efectuării operațiunilor de conservare - restaurare la Biserica de lemn,,Sfânta Cuvioasă Parascheva”, din satul Țigău, comuna Lechința, care au primit Avizul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice în anul 2011.
2011 - Elaborarea (Proiect) documentației de cercetare în vederea efectuării operațiunilor de conservare - restaurare la Biserica de lemn,,Sfânta Cuvioasă Parascheva”, din satul Botiza, jud. Maramureș, care au primit Avizul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice în anul 2011.
2012 - Continuare lucrări de restaurare la șantierele Săliștea de Sus, jud. Maramures, Spalnaca, Jud. Alba, Ruginești, jud. Vrancea - recepții parțiale CNMI-MC cu calificativul ,,excepțional” și ,,foarte bine”
2012– 2016 - Asistență tehnică acordată constructorului la Biserica de lemn ,,Sfanta Cuvioasa Paraschiva,,sat Bătesti, oras Faget, judetul Timis.
2012– 2016 - Asistenta tehnica acordata constructorului la Biserica de lemn, ”Sfântul Dumitru”, Ohaba Lungă.Dubești, jud. Timiș.
2012– 2016 - Asistență tehnică acordată constructorului la Biserica de lemn ,,Adormirea Maicii Domnului”, sat Groși, jud.Timiș.
2012– 2016 - Asistență tehnică acordată constructorului la Biserica de lemn ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, din satul Zolt, comuna Fardea, jud. Timiș.
2012– 2016 - Asistență tehnică acordată constructorului la Biserica de lemn ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, din satul Bungard, comuna Lechința, jud.Bistrița Năsăud.
2012– 2016 - Asistență tehnică acordată constructorului la Biserica de lemn ,,Sfânta Cuvioasă Parascheva”, din satul Țigău, comuna Lechința, jud. Bistrița Năsăud.
2012– 2016 - Asistență tehnică acordată constructorului la Biserica de lemn ,,Sfânta Cuvioasă Parascheva”, din satul Botiza, jud.Maramureș.
2012- Șantier - intervenții complexe de conservare restaurare la Iconostasul Bisericii ,,Nașterii Maicii Domnului”, Peri, jud. Vâlcea - recepție parțială CNMI-MC cu calificativul ,,excepțional”
2012- Șantier de conservare restaurare - operațiuni complexe la Iconostasul Bisericii ”Sfinții Apostoli”, București- recepție CNMI-MC cu calificativul ,,excepțional”
2013 -2014 – continuare operațiuni de conservare-restaurare la obiectivele Săliștea de Sus jud. Maramureș, Șpâlnaca, Hopârta jud. Alba, Peri jud Vâlcea
2014 – Elaborarea Documentației de cercetare în vederea efectuării operațiunilor de conservare-restaurare la Biserica de lemn ,,Sfinții Apostoli Mihail și Gavril” Runcu Salvei jud. Bistrița Năsăud
2014 – Lucrări de conservare-restaurare la Biserica de lemn,, Sfinții Apostoli Mihail și Gavril” Runcu Salvei jud. Bistrița Năsăud
2015 -2016 – Lucrări de conservare-restaurare la Biserica de lemn,, Sfinții Apostoli Mihail și Gavril” Runcu Salvei jud. Bistrița Năsăud
2016 – Lucrări de restaurare conservare la Icoanele din colecția Bisericii de lemn din Săliștea de Sus jud. Maramureș - recepție parțială CNMI-MC cu calificativul ,,excepțional”
2017 –Lucrari de restaurare la Icoanele din colecția Bisericii de lemn ,,Sfantul Nicolae" sec. XVIII – Salistea de Sus judetul Maramures Monument de categoria A
2018- Documentatie de cercetare –restaurare Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului, - Sisesti judetul Maramures
2019 -Santier , de conservare restaurare -operațiuni complexe la Iconostasul Bisericii Manastirii Ghighiu judetul Prahova
2020 – Elaborarea Documentației de cercetare în vederea efectuării operațiunilor de conservare-restaurare la Iconostasul Bisericii ,, Maica Precista,,Ploiesti judetul Prahova
Am efectuat deasemenea un numar de operatiuni de conservare-restaurare de pictura pe suport de lemn in colectii private Germania, Elvetia, Italia, Franta, Canada, Rusia, Grecia.
CONFERINȚE:
2010 – Art Conservation Support – tema: Intervenţii de conservare – restaurare aplicate în cazuri extreme (în colaborare cu Cornelia Săvescu)
2013 - tema: ,,Un șantier de restaurare unic în Europa - șantierul de restuarare al picturii interioare al Bisericii de lemn cu hramul ,,Sfântul Nicolae”, din cadrul Simpozionului - Cultură și civilizație românească în Maramureș Săliștea de Sus(în colaborare cu Cornelia Săvescu)
2014 – Art Conservation Support – Muzeul Țăranului Român - tema:,,Cum aplicăm în practică principiile de conservare restaurare” (în colaborare cu Geo Niculescu, Cornelia Săvescu, Alis Jitărescu)
2015 - tema: ,,Mesajul picturii lui Alexandru Ponehalschi (Biserica de lemn Săliștea de Sus), din cadrul Simpozionului - Cultură și civilizație românească în Maramureș Săliștea de Sus (în colaborare cu Cornelia Săvescu)
2017 – Academia Română, Institutul de arheologie și Istoria Artei Cluj, Zilele Academice Clujene, tema: Recuperarea unui valoros ansamblu mural din sec. al- XVII-lea (în colaborare cu Cornelia Săvescu, expert, Ist. Artă Ana Dobjanschi)
2019 – participare la ,,Expoziția Restaurarea Modus Vivendi” Academia Română in colaborare cu Cornelia Savescu
PREMII:
2003 – Premiul “C.Nicolaescu” Ministerul Culturii și Cultelor acordat pentru restaurarea catapetesmelor Voronet, Moldovita, Humor.
2009 – Premiul Ministerul Culturii și Cultelor acordat pentru restaurarea Bisericii de lemn Budesti-Josani judetul Maramures monument UNESCO.
DIPLOME :
1999 – Prinos de Mulțumire pentru lucrările efectuate la Biserica Sfinții Arhangheli Stavropoleos, București - Protos Iustin Marchiș
2000- Distincție de Vrednicie –pentru lucrări de conservare restaurare la Biserica Mitropollitană ,,Sfântul Gheorghe” din Iași - IPS Daniel, Arhiepiscop și Mitropolit
2010 - Diploma de excelenta acordata de INSTITUTUL NATIONAL AL PATRIMONIULUI
2012 – Diplomă de Merit pentru întreaga activitate la conservarea și restaurarea monumentelor istorice UNESCO din Bucovina – IPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților
2017 – Diplomă de Recunoștință acordată pentru conservarea și restaurarea Bisericii Mănăstirii Stelea – Târgoviște – IPS Nifon Arhiepiscop și Mitropolit
2019 – Diplomă Aniversară – A.F.A.P.R.R. –U.A.P.
CĂRȚI EDITATE: Dinu Săvescu și Cornelia Săvescu ,,Normele de conservare-restaurare pentru pictură în Bisericile de lemn, sculptură policromă, icoane și mobilier pictat ale firmei Harmening1824srl- București 2013 ISBN 978-973-0-15756-7.
În cadrul Galeriei Romană a Participat la exozițiile:
2017 - București - Galeria Romană ,,Cu gândul la Paul” Chișinău;
2023 - București - Galeria Romană ,,Grădinile Ariadnei”