Galeria romană . ro
Ultimele de pe blog …

MARCU CONSTANTIN NIRCĂ, 31 martie 2023, 85 de ani de la naștere.

MARCU CONSTANTIN NIRCĂ (1938 – 2005)

Artistul român, cunoscut prin varietatea artistică, pictură, grafică şi ceramică, s-a născut pe 31 martie 1938, la Cernăuţi. A făcut studii libere de artă și a practicat pictura ca amator, fiind remarcat de  P. Comarnescu. A frecventat atelierele de creație ale pictorilor Spiru Chintilă și Ispir Eugen, pictând, făcând schiţe şi desene. A lucrat în cadrul Școlii populare de artă, în atelierul profesorului Lutescu. A făcut crochiuri de nud în atelierele de creaţie ale Uniunii Artiștilor Plastici, unde desenează alături de artiști ca: Spiru Chintilă, Corneliu Baba, Constantin Piliuță, Virgil Almășeanu, Petrică Bedivan, Nică Murariu, Codită Pavel, Iacobescu Ştefan, Genoveva Georgescu, Mihai Gheorghe.

În 1968, a absolvit Institutul de Arte Plastice ”N. Grigorescu”, având profesori pe Simona Chintilă, Gheorghe Labin și Ștefan Constantinescu.

În perioada facultății face cursuri facultative la secțiile de ceramică și grafică, iar în perioadele de vară face documentație în Bucovina la mănăstiri în nordul Olteniei, Tîrgul-Jiu, la Târnăveni, Cetatea de Baltă sau Fabrica de ceramică.

Participă la Expoziția Tineretului (Sala Dalles), la bienala de pictură (Sala Dalles) și la prima expoziție de tapiserie românească (Sala Dalles). Participă la Salonul republican de desen si gravură (Sala Dalles. – Expoziție personală de ceramică – București, Sala Galateea, precum şi expoziţii în străinătate: Varșovia, Viena, Roma, San Marino, Budapesta, Heidelberg. A decorat cu mozaic holul Hotelului din Tulcea-1968 (în colaborare) și fântâna ”Zodiile”, la Clubul Diplomatic din București.

A lucrat în atelierele de creație ale fabricilor de porțelan din Sighișoara, Alba Iulia, dar şi pentru Germania (Rosenthal). I-au fost decernate medaliile de aur și argint ale Primăriei din orașul Alessandria (Italia).

Tablourile sale în porțelan sunt încărcate de semnificații, de simboluri, de poezie. O mică istorie, un mit reinventat pe o bucată de porțelan. O mică poveste, un dar inedit pentru oricine poate aprecia frumosul și, uneori, fragilitatea artei.

Se stinge din viaţă pe 15 martie 2005, în Bucureşti, multe din lucrările sale aflându-se în muzeele de stat şi colecţii particulare din ţară şi străinătate (Suedia, Germania, Franţa, Anglia, Olanda, Israel, S.U.A.,Elveţia, Cehoslovacia, Finlanda, Italia,Grecia, Turcia, Spania şi Australia.

”Porțelanul este pentru Constantin Nircă materialul folosit cu predilecție pentru a-și exprima gândul artistic. Cunoscut în egală măsură ca pictor și ceramist, Constantin Nircă a ajuns la o sinteză personală a acestor două preocupări. Smalțurile policrome aplicate unor variate forme sau suporturi de porțelan, dar și fantezia cu care a modelat aceste forme pun în valoare această singulară îmbinare a unor pasiuni care, la prima vedere, ar putea să pară contradictorii.” (Marina Preutu, 1982).

Lucrare în porțelan, Constantin Nircă

Lucrare în porțelan, Constantin Nircă

        Lucrare în porțelan, Constantin Nircă

Lucrare în porțelan, Constantin Nircă

Lucrare în porțelan, Constantin Nircă

 

Surse text: Enciclopedia Artiștilor Români Contemporani, ed Arc 2000,  Everybodywiki.

Sursă foto artist: internet.