Galeria romană . ro
Ultimele de pe blog …
Expoziție retrospectivă: Equinox, Mihai HOREA

Dată vernisaj: 2018-02-13

Oră de începere vernisaj: 19:30

Start: 2018-02-13

Final: 2018-03-15

Detalii despre expoziție

EXPOZIȚIE RETROSPECTIVĂ MIHAI HOREA “EQUINOX”

marți, 13.02.2018, ora 19.30

Galeria Romană, Bd. Lascăr Catargiu, nr.1, Piața Romană

Mihai Horea (n. 25 mar 1926, Petea, Transilvania – d. 27 ian. 2014, București) este cunoscut ca unul dintre cei mai importanți pictori abstracți români.

Elev al lui Nicolae Dărăscu și Camil Ressu, îi descoperă apoi pe Mattis Teutsch și pe Alexandru Ciucurencu și devine marcat definitiv de lecția de culoare a acestuia din urmă, adevăratul său maestru.

Pictura lui dematerialiează suprafața, experimentând raporturile cromatice până la un rezultat “material și imaterial, gros și subțire, frământat și calm…” (Mihai Horea – Marele Gri, 30 noiembrie 2007)

 

“Mihai Horea, când amesteca culorile pe paletă, trudea, uneori, câteva zile, punea un roșu mai cald, unul mai rece, apoi amesteca și făcea mijlocul lor, pe urmă mijlocul mijloacelor… Era un alchimist al paletei.

După ce lucra zile întregi, avea paleta pregătită și doar după „o ridica pe pânză”. Ridicarea aceasta nu era o acțiune mecanică, el intra în interacțiune cu pânza.” (Mihai Sârbulescu).

Plecat dintre noi în ianuarie 2014, opera lui Mihai Horea cunoaște o revenire spectaculoasă în preferințele colecționarilor, expoziția de la Galeria Romană fiind o dovadă în acest sens. Sub numele EQUINOX, o selecție de lucrări vă așteaptă să redescoperiți viziunea și sensibilitatea acestui mare nume al picturii românești.

 

Expoziția este deschisă în perioada 13 FEBRUARIE – 15  MARTIE 2018.

 

Parteneri: Catena pentru artă, EVZ, SensoTV, Jurnalul Bucureștiului, IntellNews, Modernism, Agentia pentru Carte