Galeria romană . ro
Ultimele de pe blog …

Expoziție de pictură și bijuterie contemporană: Camera lucidă

CAMERA LUCIDĂ INTERFERENŢE. EXPOZIŢIE DE PICTURĂ ŞI BIJUTERIE CONTEMPORANĂ, 20 OCTOMBRIE, ORA 19.00

Vineri, 20 octombrie, începând cu ora 19.00, are loc o nouă expoziţie din traseul CAMERA LUCIDĂ, care alatură pictura bijuteria contemporane. Organizat de Assamblage – Asociaţia Naţională a Autorilor şi Designerilor de Bijuterie Contemporană în colaborare cu Galeria Romană şi cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural Naţional, proiectul reuneşte forme conexe de artă vizuală, într-un discurs dedicat comemorării a 100 ani de la încheierea Primului Război Mondial.

Bijuterie contemporană: o selecţie curatorială formată din 18 designeri parte din asociaţia  Assamblage, prezentaţi în prealabil în cadrul expozitiilor ROOM 40 @ Romanian Design Week 2017 si Camera Lucidă – O perspectivă asupra Marelui Razboi prin intermediul bijuteriei contemporane @MNIR – Muzeul National de Istorie a Romaniei.

Designeri expozanţi: Ana Marchetanu, Andreia G. Popescu, Arina Nitulescu, Cleopatra Cosulet, Contemporia (Ioana Streza & Alexandru Burlacu), Diana Pantea, Anayd Blu (Diana Tobosaru), Life in Mono (Tana Enedi), Malute (Luiza Teodorescu), Gabriela Secarea, Gena Tudor, Juls (Teodora Rus), Roxana Hodorog, Razvan Popa, Temper (Diana Vasile), Irina Dimiu, Mihaela Dumitrasu si Mihaela Coman.

Design expoziție: Arh. Ioana Ardelean

Curator expozitie: David Sandu

Pictură şi ceramică: Lucia Trifan. După 40 ani de absență, Lucia Trifan se întoarce în România să expună in cadrul Galeriei Romane. Pentru această expoziție, a trimis 40 de pânze. În timp ce se afla în România, uraganul Irma a devastat insula in care locuia – St. Martin, distrugand atelierul si implicit, restul de lucrari ramase acolo.

Un discurs despre interferenţe, conexiuni şi viziuni artistice. Bijuteria ţi formele de artă devin astfel modalități de comunicare vizuală și de educație emoțională, reclamându-și rolul activ în observarea, criticarea și influențarea contextului social si istoric. „Acesta este o oportunitate de a reconsidera viața publică a bijuteriei. Deși poate părea în contradicție cu natura intimă a acesteia, trebuie să reflectăm asupra misiunii bijuteriei contemporane de a relaționa într-o manieră critică cu lumea înconjurătoare. Nu este vorba doar despre a bifa o căsuță de corectitudine politică. Este o dimensiune experimentală a designului etic care pune sub observație preconcepțiile. Asistăm acum la o lărgire a viziunii artistice și a unui context care permite bijuteriei să revină la rolul ei cotidian – de instrument util, liant social și apel la acțiune – nu doar ca o evidență a individualului, cât și un semn de schimbare la nivel mai larg.”  Kevin Murray – Signs of Change: Jewellery Designed to Make a Better World

Assamblage este principala si cea mai activa platformă din România dedicată artei bijuteriei contemporane. Înființată în 2015 în cadrul Romanian Design Week, în urma unui demers constant de 7 ani al Școlii de Bijuterie Contemporana de recuperare a tehnicilor tradiționale de manufactură și incorporarea lor în designul contemporan. Cei peste 400 absolvenți și 50 designeri emergenți activi în asociație sunt o dovadă a evoluției domeniului, cu potențial de influențare a industriilor creative și educaționale autohtone.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.