Galeria romană . ro
Ultimele de pe blog …

24 Noiembrie 1864 se năștea Henri de Toulouse-Lautrec

Henri Marie Raymond de Toulouse-Lautrec-Monfa

(24 Noiembrie 1864, Albi, Franța – 9 Septembrie 1901, Malrome).

Pictor și litograf francez, din perioada postimpresionistă,  Toulouse-Lautrec a fost descendent a unor vechi familii aristocratice (conții de Toulouse și viconții de Lautrec, înnobilați încă din timpul lui Carol cel Mare). În copilărie, fractura coapselor îl face să rămână cu picioarele mai scurte, accident care își pune amprenta asupra sensibilității sale .

Studiază pictura la Paris, din 1882, cu Bonnat, de la care trece în atelierul lui Cormon, unde va fi coleg cu Van Gogh și Emile Bernard. Din 1886 se stabilește în Montmartre, devenind un obișnuit la cabaretelor și restaurantelor (Moulin Rouge, Moulin de la Galette, Mirliton, Circul Fernando, etc)

În ciuda faptului că experiențele diferitelor curente artistice de la sfârșitul sec. al XIX lea nu-i erau străine, activitatea sa nu poate fi încadrată în vreo categorie schematică. Chiar el spunea: „Nu aparțin nici unei școli. Lucrez singur în ungherul meu.” Originalitatea picturii sale corespunde personalității sale neobișnuite. Stilul lui, deosebit de personal, i-a dat posibilitatea să capteze spiritualitatea epocii sale, a acelei epoci în care a trăit și pe care a observat-o atât de pătrunzător. A fost un observator atent al spectacolului animat al vieții din Montmartre în care se perindau dansatori și dansatoare, acrobați, băutori de absint, personaje decăzute.

Perioada cea mai fecundă a creației sale se situează între anii 1889 și 1898. În pictură, se dovedește un colorist plin de vervă, dublat de un desenator cu rare posibilități în fixarea gesturilor, a mișcării personajelor sale. Toulouse-Lautrec se alătură avangardei artistice. Devine un pictor căutat de colecționari, organizatori de expoziții și editori. Critica îi rezervă, de asemenea, cronici pline de apreciere. La începutul anului 1896, galeria pariziană „Manzy-Joyant” organizează o mare expoziție cu lucrările lui Toulouse-Lautrec.

Din păcate, starea de sănătăte a artistului se deteriorează, ceea ce se răsfrânge și asupra activității sale.

Ultima parte a vieții lui Toulouse-Lautrec devine dramatică. Modul de viață pe care l-a dus timp de zece ani nu rămâne fără efect asupra sănătății sale și așa deficitară. Devine din ce în ce mai neliniștit, mai agresiv și se neglijează. La 15 iulie 1901 părăsește Parisul, mama sa îl duce la moșia familiei, la Malrome. Pe 9 septembrie se stinge în brațele mamei sale.

 

Sursa: Wikipedia, Constantin Prut, Dicționar de Artă Modernă, ed. Albatros,

Sursă fotografii: https://www.artelino.com/articles/toulouse_lautrec.asp

Toulouse-Lautrec – În Salonul de pe Rue des Moulins, 1894 – Musée Toulouse-Lautrec, Albi

 

Toulouse-Lautrec – Aristide Bruant

 

Toulouse-Lautrec – Jane Avril

O oază de frumos în inima Bucureștiului. Povestea unei galerii de artă

O oază de frumos în inima Bucureștiului. Povestea unei galerii de artă

SURSA FOTO: ARHIVA EMIL ENE

Galeria Romană, situată pe Bulevardul Lascăr Catargiu nr.1, exact în inima Bucureștiului, a devenit refugiul artei. Acest loc plin de emoții este din 2014 rodul muncii unui iubitor de artă care și-a transformat pasiunea în loc de muncă.

Aici, Emil Ene, un adevărat iubitor al picturii a dat viață pasiunii, și prin multă muncă și răbdare a reușit să pună pe picioare o afacere prin care vinde „frumosul”.  Galeria pentru dânsul înseamnă stil de viață, dar și loc de muncă, prin care se exprimă liber zi de zi fără să simtă că de fapt muncește. Povestea a început printr-o dorință de a lăsa mai departe viitoarelor generații ceva, ceva care înseamnă totul pentru familia Ene, arta. Ingredientele folosite pentru crearea acestui loc special au fost pasiunea, munca și experiența.

Începutul unei povești despre artă

Acum 8 ani, domnul Ene a întâlnit o familie la fel de pasionată de artă ca și el, nu cu aceeași experiență însă cu aceeași dorință arzătoare de a călători în lumea artei, așa a pornit totul. De la o dorință, dorința de a face un lucru drag sufletului și a împărtăși cu toată lumea pasiunea pentru arta plastică. Ulterior, prin multă răbdare și perseverență, au ajuns să treacă pragul Galeriei multe nume cunoscute din zona artei românești și să fie organizate evenimente deschise pentru toți pasionații. Câteva dintre numele cu care se mândrește Galeria sunt: Valentin Scărlătescu, Bogdan Turcea și Christian Paraschiv, însă lista este lungă iar timpul scurt.

Așa am ajuns să aflăm că proiectele în Galeria Romană de Artă sunt oglinda sufletului proprietarilor, care de fiecare dată prin trudă multă și idei ingenioase ajung să fie apreciați și de public, lucru care le confirmă că fac bine ceea ce fac. Așteptările mereu sunt altele, deoarece, vorbind de artă pentru fiecare om sentimentele sunt diferite atunci când apreciază o operă. Însă, cu toate acestea, toate expozițiile făcute, sunt o mândrie pentru aceștia.

Colecționarul alegându-și arta

Emil Ene, este un adevărat colecționar de artă, și mi-a dezvăluit cum își alege acesta operele, ce criterii trebuie să atingă o lucrare ca să fie demnă de aprecierea dânsului dar și a Galeriei. Așadar, secretul artei pentru dânsul este sentimentul. Poate fi numit altfel, „un circuit, care începe cu ochiul, trece prin suflet și se termină în buzunar.” Însă, condiția principală atunci când începe acest circuit este valoarea, valoarea artistului, atât cât și cea a obiectului. Putem, în aceeași discuție să includem și tinerii artiști cu un potențial uriaș însă, încă nedescoperit, unde, „există valoare într-o formă necizelată care trebuie scoasă la lumină”, susține acesta. Emil Ene crede cu tărie că talentul nativ este o binecuvântare și merită să fie apreciat de toată lumea, fără excepții.

Dintre arta plastică și cea contemporană, mi-a dezvăluit că nu există comparație, ambele au o însemnătate și nu se exclud una pe alta. Galeria condusă de dânsul se intitulează „o galerie deschisă care lucrează la fel de frumos și cu arta clasică și cu ce contemporană”. Însă asta nu este tot, aici au loc și evenimente precum lansări de carte, conferințe pe teme care au legătură cu arta, chiar și mici târguri de meșteșugari artiști.

Obstacolele din drum

Ca în orice poveste, există și părți negative, care pun piedici în drumul spre și mai bine pentru această Galerie. Unele dintre ele, care au fost de altfel cele mai des apărute, mi-a dezvăluit Emil Ene că sunt „provocările create de această societate în care trăim, instabilitatea economică, instabilitatea politică și inexistența garanției zilei de mâine”. Piața artei în România, din păcate încă este un subiect greu de susținut, deoarece nu există o fundație solidă, și așa apar toate aceste îndoieli în ceea ce privește evoluția iubitorilor de frumos. Unele dintre problemele cu care se confruntă piața artei din România fiind, cadrul legislativ şi normativ-juridic slab elaborat. Insuficienţa posibilităţilor financiare, care este o barieră pentru toate părţile art-businessului; artişti şi intermediari. Dificultatea căutării personalului cu calificările necesare. Dar și lipsa noilor artişti în cunoștința marketingului, a unui plan de vânzare bine elaborat.

Planuri pentru viitor

Galeria Romană își propune pentru viitor să facă „evenimente care să nu fie mai prejos ca cele deja făcute în cei 8 ani de existență”, însă asta este tot ce mi-a putut dezvălui domnul Ene, planurile mărețe neconcretizate fiind o surpriză pentru publicul larg. Cu toate acestea, mi-a fost promis că „o să avem de ce ne bucura la Galeria Romană de Artă în viitorul nu foarte îndepărtat”.

În vară, a fost în derulare evenimentul intitulat „Împreună în trecut, în prezent și-n viitor” care a avut ca dată de început 8 iulie și s-a finalizat pe 29 august. Această expoziție de pictură și sculptură „îndeamna privitorul la o introspecție: analizând cronologic istoria artei românești, se creează o punte și un dialog între întemeietorii Școlii românești de pictură, discipolii acestora și artiștii contemporani. O atentă selecție a lucrărilor s-a dorit a evidenția momente cheie, nume importante și teme ce i-au preocupat constant pe cei prezenți în expoziție. ”Cred nestrămutat în valoarea artei noastre. Și mai ales cred în valoarea de mâine a artei noastre… Datoria fiecărei generații noi este să desăvârșească și să sporească aportul artistic al străbunilor.”(Extras din Însemnările unui pictor, N.N. Tonitza)”

Cine cumpără arta în România

Eram curioasă, ce părere are Emil Ene despre cumpărătorii artei din România, cum sunt oamenii care îi trec pragul Galeriei. Acesta, susține că „în România sunt trei categorii de cumpărători. Cumpărătorul obișnuit, care intră, poate, pentru prima oară într-o galerie, vede o lucrare care îi place atât de mult și se regăsește în ea, și dorește apoi să o aibă, probabil aia fiind singura lucrare pe care ar cumpăra-o dintr-o galerie de artă. Există colecționarul, în adevăratul sens al cuvântului, colecționar împătimit și mai există investitorul. Acest cumpărător, se gândește că, la un moment dat, ca orice investitor în orice domeniu, investind astăzi într-o operă de artă, mâine va câștiga. Lucru care nu este departe de adevăr, pentru că întotdeauna lucrurile au demonstrat că investițiile în artă sunt destul de sigure.”

Cum educă arta

Galeria Romană de Artă, în descrierea pe care și-a însușit-o, ne promite că după pereții clădirii impunătoare vom găsi „o perspectivă nouă care trece dincolo de expunerea clasică, impersonală, a operei de artă, un dialog între privitor și opera de artă, o oază de frumos și de educație a privirii într-o lume grăbită și în continuă mișcare.” Citind aceste rânduri, mi-a ieșit în evidență ideea de educație a artei, mi-am imaginat cum ar putea arta să educe un tânăr la început de drum, ce viitor frumos s-ar crea dacă am putea alege să fim educați de artă. Însă, am vrut să știu și ce părere are omul care, prin evoluția sa, a fost educat de artă. El susține că, în primul rând ca arta să te educe, este necesar să ai cei șapte ani de-acasă. „Un copil ca să poată fi educat de artă trebuie să  treacă frumos prin anii de școală și de liceu, acolo unde primești periodic porții din această educație și după aceea arta te va însoții toată viața. Va fi în interiorul tău, te va ajuta în anumite momente să te bucuri, în altele să scapi de stres. Te ajută să ieși din momentele triste care te încearcă. Va fi un factor care constant te va face să te simți bine. Însă, este adevărat că în momentul de față, s-ar putea face mai multă educație artistică în școlile de la noi din țară, ca să existe un start al acestei frumoase povești” susține acesta.

Copacul înflorit din Piața Romană

În încheiere, voiam să aflu dacă Emil Ene ar putea crea o colecție care să-i poarte semnătura. Dacă, această pasiune pentru artă s-a născut dintr-un obicei de-al dânsului de a picta. Însă, am fost surprinsă să aflu că nu, nu acesta este motivul, cu toate că mai cochetează cu desenul. În cele din urmă, mi-a recunoscut că s-a născut cu un talent nativ la desen. Mi-a povestit cum la școală niciodată nu participa la orele de desen pentru că profesoara, cel puțin în școala generală, a aflat despre talentul pe care îl are și nu mai era necesar să fie evaluat. Însă nu se poate numi pictor, deoarece în prezent desenează foarte rar.

„Talentul la desen, este un har pe care ți-l dă Dumnezeu. Harul acesta în momentul în care înflorește în tine, se dezvoltă ca un trandafir urcător. Când este plantat este mic, face cateva flori, însă în timp vezi ca este imens, plin de flori și colorat. Cam așa este și cu harul din suflet, dacă omul și-l descoperă, la un moment dat o să constate ca harul din interiorul lui a devenit un copac plin de flori” mi-a dezvăluit domnul Ene.

Așadar, povestea acestei galerii de artă, pe scurt, a început de la un har, care a fost descoperit, s-a dezvoltat frumos și acum este „copacul înflorit” al domnului Emil Ene din piața Romană.

 

https://www.capital.ro/copacul-inflorit-din-piata-romana-cum-s-a-scris-povestea-unei-galerii-de-arta.html

 

Noaptea Albă a Galeriilor, 2022

PICTURĂ – DIGI – PICTURĂ

Georgeta STEFANESCU

Galeria Romană are plăcerea de a vă invita la o nouă expoziție: Georgeta STEFANESCU, ” PICTURĂ – DIGI – PICTURĂ”, care se va desfășura în perioada 3-29 octombrie 2022.

Vernisajul va avea loc pe 4 octombrie, începând cu ora 19:00, iar în deschidere va lua cuvântul dna. Mariana Dragu, istoric de artă.

Bd. Lascăr Catargiu, nr 1, sector 1, București.

Expoziția este deschisă și poate fi vizitată și în cadrul evenimentului Noaptea Albă a Galeriilor 2022, cu următorul program:

Vineri, 30 sept: 18:00 – 23:00, Sâmbătă, 1 oct:  18:00 – 23:00, Duminică, 2 oct: 17:00 – 22:00

Georgeta Stefanescu, artist vizual cu dublă cetățenie, română și franceză, stabilită în Elveția din 1992, recunoscută la nivel internațional, a continuat căutările artei conceptuale în sensul metamorfozei formale, mai puțin în acela al încadrării într-un sistem plastic anume.

Temele pe care le propune depășesc subiectul imaginii și lucrează cu toate detaliile obiectului, jucându-se astfel cu textura, suportul și chiar mediul de exprimare.

”Expoziția „Spiritele parcului”, inspirată din amintirile și sentimentele retrăite în plimbările din jurul lacurilor I.O.R., actualul „Al.I. Cuza”, și Titan, în perioada 2016-2019, se continuă în noua expoziție personală „PICTURĂ – DIGI – PICTURĂ” prin ramificațiile date de continuarea seriei de subiecte, precum și din acelea ale mediului însuși de reprezentare.

Selecția de lucrări din cadrul expoziției personale actuale propune o privire de ansamblu asupra ritmului prezent în lucrările și tehnica mea:  aceea a unei oscilații interogative și permanente între pictura tradițională – picturile mele din ultimii 20 de ani și anume cele încadrate în tema Hazard /Structurat – și pictura pe Canvas Print, încheind din nou cu pictura tradițională.  Abordarea, experimentarea și utilizarea programelor digitale se înscriu într-o continuare firească a cercetărilor mele, a interesului pe care l-am arătat de-a lungul preocupărilor mele artistice de a mă plimba între frontierele regulilor stricte ale meșteșugului și experimentul contrastelor dar și de a dialoga cu materiale și texturi care mi-au permis reflecții surprinzătoare, posibilitatea de a explora perspective diverse.  O plăcere a jocului creator care a venit odată cu studiul picturii, al sculpturii, al ceramicii dar și din poziția de cercetător științific asupra lucrărilor realizate de imprimeuri în anii ’80 – ’90.

Încă din anul 2020, odată cu expoziția personală „Spiritele parcului”, conceptul curatorial propunea o selecție și o compunere a imaginilor fotografice urmând principiile unui scenariu de film alcătuit din mai multe părți distincte, determinate de tehnici și modalități de exprimare plastică. Ideea principală pornea atunci de la captarea unor „imagini fotografice de tip documentar” cu telefonul mobil, în plimbările mele prin parcul „Al.I. Cuza”, fostul I.O.R. și Titan.

În cadrul evenimentului prezent,  propun realizarea aceleiași teme fotografice documentare ca subiect comun al picturii digitale și al celei tradiționale.”

Georgeta Stefanescu, Octombrie 2022

Program galerie: Luni-Vineri: 10:00 – 18:00, Sâmbătă: 10:00 – 15:00

Parteneri: Catena pentru artă, Evenimentul Zilei, Senso Tv, TVR 1, Jurnalul Bucureştiului “Le Petit Parisien”, Intell News, Modernism, Agenția de carte, Ultima Oră, Propagarta, Curatorial.

 

www.noapteagaleriilor.ro

Georgeta Stefanescu, NAG 2022.

NAG 2022

NAG 2022

NAG 2022.

 

Noaptea Albă a Galeriilor, 2021, GALERIA ROMANĂ

Proiect creat de Asociația Ephemair şi co-finanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului Bucureşti – Oraş deschis 2021

Pe 13 noiembrie, de la ora 13:00, ediția NAG#15 București poate fi vizionată exclusiv online pe www.noapteagaleriilor.ro și pe pagina de Facebook a evenimentului.  

Publicul va găsi acolo în premieră o variantă online cu caracter documentar a Nopții Albe a Galeriilor, un rezumat al expozițiilor care ar fi participat în mod normal la ediția offline a NAG#15, care s-a desfășurat anul acesta doar în orașele care au putut organiza evenimente publice în contextul pandemiei. Evenimentul online NAG#15 București a documentat video aceste spații, iar începând cu data de 13 noiembrie, ora 13:00, puteți viziona acest periplu cultural documentar prin 48 de spații din scena bucureșteană de artă contemporană.

Pentru programul actualizat al galeriilor și spațiilor prezentate în această ediție documentară vă rugăm să accesați link-urile menționate în pagina fiecărui proiect pe site-ul noapteagaleriilor.ro. Noaptea Albă a Galeriilor a fost și va rămâne un eveniment cu acces gratuit pentru public care susține necesitatea accesului pentru publicul larg de cultură și medierea conținutului cultural pentru formarea unei societăți cu adevărat contemporane.

Proiecte speciale NAG#15

Deja tradiționalele proiecte speciale NAG sunt și ele nelipsite din această ediție. Proiectul OUTSIDE HISTORIES#3 continuă seria de intervenții in situ realizate de artiști invitați să își aducă contribuția în palimpsestul imaginar al istoriilor suprapuse de pe zidurile grădinii Rezidenței BRD Scena9. În acest an invitat excepțional este Alexandru Rădvan, unul dintre cei mai remarcabili artiști români din generația 2000. Al doilea invitat este Robert Obert, un artist care în acest an și-a lăsat semnătura pe o mulțime de murale și intervenții, în spațiul urban bucureștean și nu numai.

Al doilea proiect special, CADAVRE EXQUIS / NAG RETROSPECT a lansat o invitație tuturor artiștilor care în ultimii 14 ani au contribuit la imaginea cameleonică a fiecărei ediții a Nopții Albe a Galeriilor de a se preta experimentului suprarealist, iar contribuțiile lor să genereze un vizual accidental.

Îi listăm aici și încă o dată le adresăm mulțumiri pentru contribuția magică pe care au avut-o la acest eveniment: Ciprian Dicu – NAG#1 / NAG#2, Ogilvy creative team (coordonați de Dani Macarie) – NAG#3, Aitch Heliana & Saddo Raul, The Oilers Crew, Milos Jovanovic – NAG#4, Sorina Vazelina – NAG#5, Iulia Grooves, Andy Sinboy – NAG#6, Veronica Solomon – NAG#7, Mircea Pop – NAG#8, Marwan – NAG#9, Răzvan Cornici – NAG#10, NAG#11, NAG#12, NAG#13, Sașa Lazăr – NAG#14 împreună cu restul echipei creative a NAG și a colaboratorilor: Cătălin Matei / Sillyconductor – creație spot audio NAG#7, NAG#8, NAG#9, NAG#10, NAG#11, NAG#12, NAG#13, NAG#15, Adrian Agheniței – spot video NAG#10, Șerban Jipa – NAG creative crew -design web noapteagaleriilor.ro 2010-2021, animație spot NAG#11, NAG#12, NAG#13, NAG#14, Alexandra Blidaru – NAG creative crew, grafică & DTP

Ansamblul acestor elemente va fi expus în spațiul A5 Studio Space până la finalul lunii noiembrie în cadrul programului ART on DISPLAY, un concept inițiat în 2014 de către Asociația Ephemair care prezintă intervenții de artă contemporană în spațiile vitrină din diferite spații pietonale.

Un al treilea proiect special produs pentru această ediție aniversară a NAG este dedicat kinema ikon – celui mai longeviv grup de artă experimentală din România, și va putea fi văzut în București începând cu 26 noiembrie.

Expoziția kimæra produsă de Asociația Ephemair și co-finanțată de Fundația9 a fost singurul proiect special NAG care a fost prezentat în format offline în cadrul evenimentului NAG Național în orașul Arad în weekendul 15-16-17 octombrie. kimæra este o metainstalație interactivă colectivă a artiștilor gH, Bogdanator, Alex Halka și reVoltaire, care a fost expusă în perioada 15.10 – 01.11.2021 la Muzeul de Artă Arad, în cadrul MAFA8 – Media Art Festival Arad și care va fi itinerată între 26.11 și 23.01.2022 la Rezidența BRD Scena9 din București.

Noaptea Albă a Galeriilor este un eveniment inițiat din 2007 la București de către Asociația Ephemair și din 2016 în parteneriat cu organizații locale în alte orașe din România.

***

Noaptea Albă a Galeriilor / NAG București și proiectele speciale NAG#15 CADAVRE EXQUIS NAG#15 și OUTSIDE HISTORIES #3 incluse în acest program sunt co-finanțate de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului București – Oraş deschis 2021.

_________________________________________________________
UPDATE 1 octombrie

Pe fondul creșterii ratei de infectare COVID în orașul București, evenimentul Noaptea Albă a Galeriilor NAG programat pentru weekend-ul 15-16-17 octombrie nu va mai avea loc în format offline.

Cunoscând situația actuală din București în care activitatea desfășurată în spațiile culturale este permisă exclusiv pe baza certificatului verde, considerăm că desfășurarea unui eveniment de amploarea NAG ar afecta siguranța participanților și a publicului. De aceea, cu părere de rău, suntem nevoiți să anulăm în premieră după cinsprezece ani de activitate neîntreruptă această ediție aniversară din București.

La nivel național, Noaptea Albă a Galeriilor/ NAG se va desfășura în orașele Timișoara, Târgu – Mureș, Sibiu, Iași, Deva, Cluj–Napoca, Craiova, Hunedoara cu rezerva unei posibile anulări a evenimentului offline în orașele în care rata de infectare va atinge un prag critic săptămâna viitoare. Intervalul orar al evenimentului din orașele menționate va fi adaptat în fiecare oraș în parte în funcție de prevederile oficiale existente la nivel local.

Evenimentul NAG București va fi reprogramat pentru data de 13 noiembrie în format online. Mai multe informații veți putea afla pe pagina www.noapteagaleriilor.ro și https://www.facebook.com/noapteagaleriilor

Noaptea Albă a Galeriilor este un eveniment inițiat la București din 2007 de către Asociația Ephemair și din 2016 este organizat în parteneriat cu organizații locale în alte orașe din România.

Noaptea Albă a Galeriilor/ NAG București este un proiect co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului București – Oraş deschis 2021. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro

Platforma NAG#15 Național și proiectul special NAG#15 “Kinema Ikon: HIMERA” sunt co-finanțate de Fundația9.

La nivel național, Noaptea Albă a Galeriilor/ NAG se va desfășura în acest weekend, 15-17 octombrie,  în 10 orașe din țară: Arad, Câmpulung Muscel, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Mediaș, Timișoara, Târgu Mureș, Reșița și Sibiu. Pe fondul creșterii ratei de infectare COVID-19 în orașul București, evenimentul Noaptea Albă a Galeriilor/ NAG nu va mai avea loc în format offline în capitală și este reprogramat în format online pentru data de 13 noiembrie.

„Anul trecut am reușit să organizăm o ediție NAG offline în plină pandemie, asigurând în mod responsabil grija față de participanți și public și am sperat că și în acest an ne vom putea bucura împreună de această ediție aniversară descoperind harta magică a galeriilor, spațiilor alternative și a studiourilor de artist. Nu a fost o decizie ușoară să anulăm evenimentul de la București, orașul unde acum cincisprezece ani, într-o noapte de mai, am petrecut prima noapte albă dedicată culturii contemporane, dar rămânem alături de comunitatea artiștilor și vom pregăti o ediție online în 13 noiembrie care va rămâne consemnată în arhiva platformei noapteagaleriilor.ro. Vă mulțumesc încă o dată tuturor pentru încredere și susținerea acordată, Noaptea Albă a Galeriilor sper că va rămâne un eveniment independent care tratează în mod egal comunitatea artiștilor dincolo de interesele himerelor pieței de artă sau trendurile momentului.” – Suzana Dan, fondatoare a Asociației Ephemair, inițiatoare Noaptea Albă a Galeriilor

Intervalul orar al evenimentului din orașele menționate va fi adaptat în fiecare oraș în parte în funcție de prevederile oficiale existente la nivel local.

Arad: https://noapteagaleriilor.ro/ro/2021/arad
Câmpulung Muscel: https://noapteagaleriilor.ro/ro/2021/câmpulung
Cluj-Napoca: https://noapteagaleriilor.ro/ro/2021/cluj-napoca

Craiova: https://noapteagaleriilor.ro/ro/2021/craiova
Deva: https://noapteagaleriilor.ro/ro/2021/deva
Mediaș: https://noapteagaleriilor.ro/ro/2021/mediaș

Reșița: https://noapteagaleriilor.ro/ro/2021/reșita
Sibiu: https://noapteagaleriilor.ro/ro/2021/sibiu
Târgu-Mureș: https://noapteagaleriilor.ro/ro/2021/târgu%20mureș
Timișoara: https://noapteagaleriilor.ro/ro/2021/timișoara

Programul NAG Național și mai multe informații despre locațiile participante pot fi accesate pe www.noapteagaleriilor.ro

Event Facebook: https://www.facebook.com/events/414202323758281

PROIECT SPECIAL NAG #15

Ediția aniversară NAG#15 celebrează 51 de ani de activitate ai grupului de artă experimentală kinema ikon din Arad cu proiectul special NAG#15 – expoziția kimæra, o metainstalație interactivă colectivă a artiștilor gH, Bogdanator, Alex Halka și reVoltaire, care va avea loc între 15.10 și 01.11.2021 la Muzeul de Artă Arad, în cadrul MAFA8 – Media Art Festival Arad, și între 26.11 și 23.01.2022 la Rezidența BRD Scena9 din București. Expoziția de la Arad prezintă cele 4 elemente ale instalației kimæra,inserate în spațiul din cadrul MAFA8. Utilizând materiale, mijloace de realizare și medii diferite, cei 4 artiști au creat moduli autonomi ca formă și conținut, aceștia vor fi interconectați în forma kimærei odată cu relocarea în spațiul Rezidenței BRD Scena9.

Vernisajul expoziției va avea loc la Muzeul de Artă Arad în cadrul Nopții Albe a Galeriilor #15 și MAFA8, vineri, 15 octombrie, de la ora 19:00și va fi itinerată la București în spațiul Rezidența BRD Scena9 la sfârșitul lunii noiembrie începând cu 26 noiembrie.

kimæra este o metainstalație interactivă care combină old media cu internetul lucrurilor, cu realitatea augmentată, cu printul 3D, cu sunetul generat de inteligența artificială, cu levitația unui automaton îmblănit învăluit în miros de zahăr ars. kimæra sau cum arată haosul privit de la o distanță confortabilă.” – Călin Man (reVoltaire), unul dintre cei patru artiști care au realizat instalația kimaera

Event Facebook: https://www.facebook.com/events/609318253411049

kinema ikon este cel mai vechi grup activ de artă experimentală din România. Fondat în 1970 ca atelier multimedia la Școala de Artă din Arad, este găzduit în prezent de Complexul Muzeal din Arad. Cei peste cincizeci de ani de existență sunt rezultatul unui echilibru optim între proiectele participative, colaborative sau de grup și lucrările individuale. Ceva între satisfacția creației colective și satisfacția egoismului auctorial. Prin urmare, marca stilistică a kinema ikon apare din abordarea interdisciplinară a unui anumit mediu (film, video, hipermedia) cu instrumentele specifice diferitelor domenii în care sunt activi membrii săi (artiști, scriitori, arhitecți, fotografi, muzicieni, programatori).

Proiectul special NAG#15: kimæra este produs de kinema ikon împreună cu Asociația Ephemair și este cofinanțat de Fundația9.

***
Noaptea Albă a Galeriilor este un eveniment inițiat din 2007 la București de către Asociația Ephemair și din 2016 în parteneriat cu organizații locale în alte orașe din România. Noaptea Albă a Galeriilor/ NAG București este un proiect cofinanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului București – Oraş deschis 2021. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.

Mai multe detalii despre program și acces găsiți aici www.ephemair.ro

NORA BLAJ LA GALERIA ROMANĂ:

Expoziție caritabilă: Affectus per Umbras

AFFECTUS PER UMBRAS

BUCUREȘTI, ROMÂNIA – Clubul Interact Sfântul Sava – Curtea Veche, aflat sub mentoratul Rotary International, anunță că va organiza expoziția interactivă „Affectus per Umbras”, în format fizic, pe datele de 8, 9 și 10 aprilie 2021, în incinta Galeriei Romană.

Proiectul caritabil constă într-un ansamblu de camere, 6 la număr, fiecare având ca temă un sentiment și o culoare asociată. Exponatele vor fi interactive, 3D, astfel încât vizitatorii să poată pătrunde într-o mică lume în fiecare spațiu al expoziției.

Întreaga expoziție constituie un tur, o poveste a unei despărțiri, care se derulează pe 2 fire narative posibile. Această poveste se concluzionează la finalul turului principal, în camera Galbenă, reprezentând o concluzie fericită a procesului de revenire la realitate.

„Împreună cu fetele astea extrem de creative și muncitoare am adus la realitate o idee mică, dar profundă. Sper că veți veni în număr mare și că veți pătrunde în această lume cu inima și ochii deschiși.” spune Ana Bogdănescu, recrut Interact Sfântul Sava – Curtea Veche și coordonatorul artiștilor în cadrul acestui proiect.

În timpul unei perioade dificile pentru toate organizațiile și asociațiile culturale din România, Interact Sfântul Sava – Curtea Veche urmărește să ofere un ajutor industriei artistice care a suferit enorm în urma pandemiei declanșate la începutul anului trecut. În plus, acest proiect reprezintă o șansă unică de a-i atrage și încuraja pe micii artiști și creatori să-și atingă țelul în viață.

Acest proiect nu ar fi fost posibil fără ajutorul Băncii Transilvania, care și-a redovedit poziția remarcabilă în dezvoltarea pe termenul lung a societății noastre. Banca Transilvania susține activ educarea tinerei generații și prin proiecte extrașcolare, proiecte care să-i ajute pe tineri să își dezvolte diferitele aptitudini necesare în viitorul lor.

În acord cu misiunea pe termen lung a clubului liceal, toate profiturile rezultate în urma acestui proiect vor fi donate unei cauze 2 nobile, mai specific Asociația Inima Copiilor, angajată în lupta cu problemele medicale ale copiilor din toată țara, ajutându-i în special pe cei afectați de afecțiuni cardiace.

Expoziția va fi deschisă publicului în 8 și 9 aprilie, între orele 10:00 și 18:00, și 10 aprilie, între orele 10:00 și 15:00. Donația minimă recomandată este de 35 lei și accesul se face în funcție de numărul de persoane aflate deja în incinta galeriei. Pentru a vă asigura un loc liber, nu uitați să completați formularul de rezervare disponibil aici: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfy2IBxzBWuyZoEMmNlvzBdApx-n7aEvO-VKXv5wcf4q0itlg/viewform

Despre Interact Sfântul Sava – Curtea Veche

Interact Sfântul Sava este un club school-based, înființat în anul 2006, din care fac parte aproximativ 50 de elevi ai liceului. Anual, în clubul nostru sunt organizate aproximativ 12 proiecte caritabile, de către membrii clubului sau de către recruți. Intrarea la fiecare eveniment este condiționată de o „donație minimă recomandată”, care, la finalul proiectului, va fi donată integral cauzei acestuia. Fiecare eveniment este diferit și are în spate o poveste proprie, deoarece conceptele pornesc de la pasiunile membrilor clubului. Interact Sfântul Sava este îndrumat și ajutat în activitatea sa de către Rotaract Curtea Veche și Rotary Curtea Veche (care supervizează inclusiv aspectele legale).

Pentru mai multe informații despre activitatea Interact Sfântul Sava – Curtea Veche, dar și despre proiectul „Affectus per Umbras”, accesați acest link:  https://www.instagram.com/interact.sfsava/

Affectus per Umbras.

Affectus per Umbras.

Affectus per Umbras

Affectus per Umbras.

Affectus per Umbras.

Affectus per Umbras

Noaptea Albă a Galeriilor, 2020

2 – 3 – 4 OCTOMBIRE 2020

Dragi prieteni,

Aşa cum v-am obişnuit deja, Galeria Romană s-a înscris şi anul acesta în circuitul  Noaptea Albă a Galeriilor. Pentru a ne putea bucura împreună de un eveniment cultural realizat în condiții de siguranță într-o perioadă dificilă, atât pentru comunitatea culturală,  cât și pentru întreaga societate, NAG a prelungit programul pe durata a trei seri .

Aşadar, în cadrul Galeriei Romană puteţi vizita expoziţia de fotografie: “Spiritele parcului” a artistei Georgeta Stefanescu, având următorul program :

2 octombrie : 18:00 – 00:00

3 octombire  : 18:00 – 00:00

“Ce te aștepți să vezi când intri întro expoziție de fotografie cu tema „parcul”? Imagini din parc. Ei bine, nu! Cum intri în expoziția Georgetei STEFANESCU de la Galeria Romană, te întâlnești cu „Clovnul”, cu Crocodilul”, Cu „Timidul”, cu „Monstrul împietrit”, cu „Filosoful”, cu „Poetul”, cu niște ciuperci jucăușe, dai peste „O vizită”, dai peste o „Naștere” . Întinzi mâna spre ceea ce bănuiești că este lacul și ai vrea să te cufunzi în el, în apa aceea verde de smarald sau în cealaltă, roz ca un pahar cu vin bun.

Apoi primești o invitație să urci repede în OZN-ul care este pregătit să te ducă într-o plimbare prin Univers…”

(sursa: https://evz.ro/ozn-ul-si-spiritele-din-parcul-artistei-georgeta-stefanescu.html)

 Păstrarea distanţei sociale şi purtarea măştii de protecţie sunt  obligatorii!

Bd. Lascăr Catargiu, nr 1, sector 1, Bucureşti (Piaţa Romană)

www.galeriaromana.ro

www.noapteagaleiilor.ro

Noaptea Albă a Galeriilor, 2019

Aşa cum v-am obişnuit deja, Galeria Romană participă şi anul acesta la NAG 2019. Vă aşteptăm cu drag în intervalul orar 19:00 – 01:00, vineri, 11 octombrie, pe Bvd. Lascăr Catargiu, nr 1 (Piaţa Romană).

Pe simezele galeriei, expoziţia de pictură a artistului Constantin Flondor (membru al grupului Prolog): “CERNERE-CER”.  Totodată, de la ora 19:00 până la ora 22:00 va avea loc “Atelierul de  desen”, susţinut de dna. Prof. Mariana Cîmpeanu, preşedintele fundaţiei Catharsis Art.

Fundaţia Catharsis Art are ca scop promovarea artei prin educaţie şi a integrării ei în toate categoriile sociale. Organizează diverse manifestări artistice cu dorinţa de a aduce în atenţia tuturor posibilitatea de a vedea lumea prin ochii şi din postura de artist.

Îşi propune să promoveze arta și ca mijloc de relaxare, aducând în atenția publicului nu numai beneficiile „jocului” cu  matrerialele de pictură, dar și responsabilitatea și aprecierea față de patrimoniul cultural național, care poate constitui oricând o reală resursă în recăpătarea echilibrului.

 

www.noapteagaleriilor.ro

www.galeriaromana.ro

www.catharsisart.ro

Un an de ”FAMILII DE ARTIȘTI”

UN AN DE „FAMILII DE ARTIŞTI”

Acum, în prag de sărbători, se împlineşte un an de la deschiderea primei expoziţii ce a făcut parte dintr-un proiect mai larg, intitulat „Familii de artişti”, derulat pe parcursul anului 2018.
Mulţumim şi pe această cale artiştilor şi tuturor celor ce ne-au sprijinit!
Vă urăm Sărbători Fericite!

Licitație caritabilă, Gala Capital 26 ani

GALERIA ROMANĂ are plăcerea de a vă invita, marţi, 27 noiembrie 2018, la un eveniment caritabil special.
În data de 27 noiembrie, cu începere de la ora 19.00, Editura Evenimentul Zilei și Capital sărbătorește 26 ani de la prima apariție a revistei Capital. În cadrul acestei gale, vor fi premiați antreprenorii cu rezultate și inițiative remarcabile. Totodată, va fi lansat și Top 300 Cei mai Bogați Români, ediția 2018.
Galeria Romană va organiza, cu prilejul acestei gale, o licitaţie caritabilă pentru ajutorarea unor familii aflate in situaţii dificile.
Este vorba de 5 familii tinere, care au 3-4-5 copii, toți cu vârste sub 6 ani, una dintre ele din orașul Cugir, iar celelalte 4 care locuiesc la Metocul Gãbud, din județul Alba, sora mai mică a mânăstirii Oaşa.
Cu ajutorul preotului Iustin Miron de laOaşa, am identificat aceste cazuri, tineri care au ales să-şi întemeieze o familie si să-şi crească copiii în spiritul tradiţional creștin, dar care se confruntă cu greutăţile vieţii cotidiene: lipsa unei case, a celor necesare creşterii si educării copiilor, etc.
Galeria Romană a apelat la bunăvoinţa şi ajutorul câtorva artişti plastici şi colecţionari, care au donat lucrări pentru această licitaţie.
Vor fi prezentate lucrări de  artişti contemporani români, unii dintre ei deja consacraţi pe piaţa de artă, alţii în plină ascensiune profesională.
Menţionăm aici parte dintre membrii grupului Prolog, cel mai longeviv grup de artişti din istoria artei româneşti, cu o istorie de peste 30 ani:
Horea Paştina, Christian Paraschiv, Mihai Sârbulescu, Ion Grigorescu, Valentin Scărlătescu. Apoi elevi si discipoli ai acestora, între care menționăm pe Cristian Dițoiu, Andrei Rosetti, Maria Jarda, toți artiști emergenți, cu numeroase expoziții personale și de grup importante.
De asemenea, şi câţiva colecţionari privaţi au răspuns apelului nostru, prin donarea unor lucrări ale unor artişti consacraţi: Ion Sălişteanu, Dragoș Morărescu, Ion Panteli Stanciu, si alţii.
Galeria Romană işi doreşte ca prin acest eveniment să sensibilizeze publicul prezent la Gala Capital şi, împreună, să putem aduce un strop de bucurie în prag de sărbători unor familii aflate în situaţii dificile.
Evenimentul va avea loc marți, 27 noiembrie a.c., ora 19.00, la Face Club, Piața Presei Libere 3-5.
Vă așteptăm și sperăm ca împreună cu dumneavoastră să putem dărui sens!
Avem rugămintea şă confirmaţi participarea la acest eveniment până luni, 26 noiembrie 2018, printr-un reply la această adresă de  e-mail: office@galeriaromana.ro

Noaptea Albă a Galeriilor, 2018

NOAPTEA ALBĂ A GALERIILOR 2018

O nouă ediție a Nopții Albe a Galeriilor invită publicul să parcurgă un traseu nocturn în compania artei contemporane! Vernisaje, performance-uri, spații alternative, galerii de artă și ateliere de artist, toate împreună generează an de an o nouă hartă a orașelor în care are loc acest eveniment.
Pregătiți-vă deci pentru un traseu cultural vineri 5 octombrie începând cu ora 19:00 și până târziu în noapte în orașele: București, Arad,Brașov, Cluj Napoca, Craiova, Iași, Miercurea Ciuc, Petrila, Reșița, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara!

Programul NAG Național inițiat și coordonat de Asociația Ephemair este dezvoltat cu sprijinul BRD Groupe Societe Generale în orașele participante de către partenerii săi locali.

In București traseul cultural va fii realizat prin participarea a peste 70 de galerii de artă, instituții culturale spații alternative și ateliere de artist.

Informații complete sunt disponibile pe site-ul www.noapteagaleriilor.ro si pe aplicația de telefon NAG (disponibilă pentru Android și iOS).
____
Organizator NAG național: Asociația Ephemair
Partener NAG național: BRD Groupe Societe Generale
Partener juridic: Tuca Zbarcea & Asociatii
Parteneri naționali media: Digi24 RADIO GUERRILLA
____
Organizator NAG Bucuresti: Asociația Ephemair
Partener principal NAG Bucuresti: BRD Groupe Societe Generale
Co-finatatori: AFCN, Primăria Capitalei prin EXPO ARTE Centrul Cultural
Parteneri: Fundația9 Rezidența BRD Scena9
Sponsori: Policolor RomaniaEpson RomâniaCaro Hotel Bucharest
Partener juridic: Tuca Zbarcea & Asociatii
Parteneri media: Digi24RADIO GUERRILLAIgloo media Banchiza UrbanăRevista iocan Revista ARTA

„MILITZA SION, ATELIER-ROMA” la NAG 2018.

Marţi, 02 oct 2018, a avut loc deschiderea expoziţiei de pictură şi grafică a artistei Militza Sion.

Artista dedică această expoziţie Romei pe care a admirat-o de multe ori de pe coline, de pe PINCIO, încercând să-i surprindă duhul care-l insuflă dincolo de apartenenţa peisajului urban.

Expoziţia rămâne deschisă până pe 20 oct 2018, însă mâine, 05 oct , cu ocazia participării Galeriei Romană la Noaptea Albă a Galeriilor, programul de vizitare se prelungeşte până la ora 02:00 (06.oct 2018).
Aşadar, vă aşteptăm cu drag şi mâine seară!

https://noapteagaleriilor.ro/…/2…/bucure%C8%99ti/project/486.
www.noapteagaleriilor.ro
www.galeriaromana.ro

Atelier Roma, Militza Sion, NAG 2018

Expoziție: Construcție și Culoare

PRIMĂRIA CAPITALEI PRIN CENTRUL CULTURAL ”PALATELE BRÂNCOVENEȘTI DE LA PORȚILE BUCUREȘTIULUI” ȘI GALERIA ROMANĂ

Primăria Capitalei prin Centrul Cultural ”Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” și Galeria Romană vă invită la o expoziție eveniment, deschisă pe parcursul lunii aprilie la Parterul Palatului Mogoșoaia – CONSTRUCȚIE ȘI CULOARE.               

Curator: Doina Mândru

Aflată sub semnul centenarului, expoziția reunește artiști al căror destin acoperă ultimul veac și care provin din toate provinciile românești: Gheorghe Berindei (1921-1999), Teodor Dan (1917-1981), Cristian DițoiuPaul Gherasim (1925-2016), Mihai Horea (1926-2014), Mihai M. HoreaValeriu PaladiHorea PaștinaVirgiliu Preda (1923-2011), Mihai SârbulescuȘtefan Sevastre (1926-2017), Liviu Stoicoviciu.

Vernisajul va avea loc pe 14.04.2018.

         „În expresia ei supremă, pictura este culoare“ afirma Mihai Horea într-un interviu memorabil, consemnat în urmă cu un deceniu, de unul dintre ultimii elevi ai săi, devenit prieten apropiat, pictorul Mihai Sârbulescu. Despre tentativele de a atinge acest absolut al picturii, manifeste în arta românească a ultimilor 50 de ani, este vorba în expoziția care reunește 12  artiști din trei generații și pe elevii direcți și indirecți ai maeștrilor cuceriți de sonoritățile profunde, catifelate, ale contrastelor cromatice îndelung gândite, cântărite, mediate, așternute pe pânză într-un demers concentrat dar de parcurs lung, ce a generat pentru toți ample cicluri constructive și tematice.

 Sunt artiști al căror demers converge spre studiul intens, exclusiv, al culorii ca expresie a luminii și a funcționării diferitelor raporturi pe care aceasta le stabilește, teoretizate anterior de Johannes Itten, Vassily Kandinsky, Paul Klee, și larg dezbătute în anii ˈ70 și la noi, la Timișoaia ca și la București, în cercul lui Mihai Horea, cu Teodor Dan și Ștefan Sevastre, colegi de catedră la Liceul de arte plastice, dar și cu prietenii lor din aceeași generație, până la a se izola, timp de o jumătate de secol prin pictură, ca într-un mediu suspendat și benefic, de ideologia, de ingerințele sau de atingerile cotidianului. Pictura lor este o artă a neliniștilor meseriei și a echilibrului savant obținut, expresie a unui travaliu de alchimist al raporturilor dintre pigmenți, medium și intenția artistului. Pictorii invitați fac parte din trei generații care au studiat la Institutul de arte plastice Nicolae Grigorescu, azi Universitatea Națională de Arte din București.

Doina Mândru

Parteneri: Galeria Romană, colecțiile Pătuleanu, V. Petrovici, P. Șușară

Centrul Cultural ”Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” Mogoșoaia Facebook: Centrul de Cultură ”Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului”

Construcție și Culoare.

Construcție și Culoare.

Construcție și Culoare.

Construcție și Culoare

Expoziție de pictură și bijuterie contemporană: Camera lucidă

CAMERA LUCIDĂ INTERFERENŢE. EXPOZIŢIE DE PICTURĂ ŞI BIJUTERIE CONTEMPORANĂ, 20 OCTOMBRIE, ORA 19.00

Vineri, 20 octombrie, începând cu ora 19.00, are loc o nouă expoziţie din traseul CAMERA LUCIDĂ, care alatură pictura bijuteria contemporane. Organizat de Assamblage – Asociaţia Naţională a Autorilor şi Designerilor de Bijuterie Contemporană în colaborare cu Galeria Romană şi cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural Naţional, proiectul reuneşte forme conexe de artă vizuală, într-un discurs dedicat comemorării a 100 ani de la încheierea Primului Război Mondial.

Bijuterie contemporană: o selecţie curatorială formată din 18 designeri parte din asociaţia  Assamblage, prezentaţi în prealabil în cadrul expozitiilor ROOM 40 @ Romanian Design Week 2017 si Camera Lucidă – O perspectivă asupra Marelui Razboi prin intermediul bijuteriei contemporane @MNIR – Muzeul National de Istorie a Romaniei.

Designeri expozanţi: Ana Marchetanu, Andreia G. Popescu, Arina Nitulescu, Cleopatra Cosulet, Contemporia (Ioana Streza & Alexandru Burlacu), Diana Pantea, Anayd Blu (Diana Tobosaru), Life in Mono (Tana Enedi), Malute (Luiza Teodorescu), Gabriela Secarea, Gena Tudor, Juls (Teodora Rus), Roxana Hodorog, Razvan Popa, Temper (Diana Vasile), Irina Dimiu, Mihaela Dumitrasu si Mihaela Coman.

Design expoziție: Arh. Ioana Ardelean

Curator expozitie: David Sandu

Pictură şi ceramică: Lucia Trifan. După 40 ani de absență, Lucia Trifan se întoarce în România să expună in cadrul Galeriei Romane. Pentru această expoziție, a trimis 40 de pânze. În timp ce se afla în România, uraganul Irma a devastat insula in care locuia – St. Martin, distrugand atelierul si implicit, restul de lucrari ramase acolo.

Un discurs despre interferenţe, conexiuni şi viziuni artistice. Bijuteria ţi formele de artă devin astfel modalități de comunicare vizuală și de educație emoțională, reclamându-și rolul activ în observarea, criticarea și influențarea contextului social si istoric. „Acesta este o oportunitate de a reconsidera viața publică a bijuteriei. Deși poate părea în contradicție cu natura intimă a acesteia, trebuie să reflectăm asupra misiunii bijuteriei contemporane de a relaționa într-o manieră critică cu lumea înconjurătoare. Nu este vorba doar despre a bifa o căsuță de corectitudine politică. Este o dimensiune experimentală a designului etic care pune sub observație preconcepțiile. Asistăm acum la o lărgire a viziunii artistice și a unui context care permite bijuteriei să revină la rolul ei cotidian – de instrument util, liant social și apel la acțiune – nu doar ca o evidență a individualului, cât și un semn de schimbare la nivel mai larg.”  Kevin Murray – Signs of Change: Jewellery Designed to Make a Better World

Assamblage este principala si cea mai activa platformă din România dedicată artei bijuteriei contemporane. Înființată în 2015 în cadrul Romanian Design Week, în urma unui demers constant de 7 ani al Școlii de Bijuterie Contemporana de recuperare a tehnicilor tradiționale de manufactură și incorporarea lor în designul contemporan. Cei peste 400 absolvenți și 50 designeri emergenți activi în asociație sunt o dovadă a evoluției domeniului, cu potențial de influențare a industriilor creative și educaționale autohtone.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.