Dată naștere: 1986-12-22
Localitate naștere: Iași
”Sunt un pasionat al fotografiei și al artei digitale. Lucrările mele încearcă să exprime concepte sau teme de reflecție reduse la minimum de formă. Atât prin minimalismul abordat în compozițiile digitale cât și prin fotografiile multiexpuse sau “mișcate” (Intentional Camera Movement – ICM), doresc o destructurare a subiectului și o reașezare într-un context atemporal. Poate de aceea sunt și atras mai mult de tot ce înseamnă fotografia alb negru, de reducerea la esență a subiectului și eliminarea zgomotului de fundal.”Ștefan Surugiu (București, 2020, Interviu Fine Art Imaging prin Flavia Pârvu)
Ștefan Surugiu
S-a născut în Iași, pe 22 decembrie 1986.
Studii și cursuri
• Universitatea „Al. I. Cuza” Iasi (2005-2008), Facultatea de Filosofie și Științe Social – Politice
Specializarea „Relații Internaționale și Studii Europene”
• Curs de formare „Manager Proiect” organizat de Schultz Consulting (2014)
”Teme ca singurătatea, izolarea, dragostea și moartea, sunt adesea întâlnite în lucrările mele și consituie practic o reformulare personală a acestor concepte pe care le trăim și ne urmăresc din zorii civilizației. O abordare minimalistă poate fi întâlnită și în cazul unor teme actuale, cotidiene. Lucrările mele nu urmăresc să ne dea răspunsuri definitive sau să imprime o anumită direcție cât sunt o invitație spre dezbatere, o găsire a echilibrului prin intermediul dialogului.
Am început călătoria în lumea fotografiei în vara anului 2017 când mi-am achiziționat primul aparat foto. Dorința de a fotografia a apărut când am descoperit un fotograf român care prin intermediul creațiilor sale mi-a transmis această pasiune. Următoarele luni am explorat diferite tipuri de fotografie, de la fotografia de street, candidă la fotografia sportivă, de la fotografia de arhitectură la astro-fotografie. Bineînțeles că rezultatele nu erau deosebite la început dar a fost un exercițiu bun în înțelegerea regulilor compoziției fotografice. Mai târziu am început să explorez stiluri fotografice mai puțin cunoscute la noi, stiluri mai fluide cu un mai mic accent pe partea tehnică și un mai mare accent pe partea creativă, dintre acestea menționez Intentional Camera Movement și expunerile multiple.
Inspirația cred că vine în primul rând din interior, din pasiunea pentru ceea ce fac, din introspecție, din lumea care ne încojoară, din cotidian.” Ștefan Surugiu.
(București, 2020, Interviu Fine Art Imaging prin Flavia Pârvu – Ștefan Surugiu)
Expoziții:
- „Gateway to photography” – expozitie de grup (Elena Raceală și Ștefan Surugiu), Fine Art Vision iunie 20/22 Galeria Romană, București, 2022.
- Colecția de imagini artistice create cu AI - Midjourney ”AI&ART Experiment”, Fine Art Vision noiembrie 20/22, Galeria Romană, București, 2022.
- Colecția ”Naked soul", Fine Art Vision 20/21, la Galeria Romană din București, 2021.
Lucrările se pot printa cu tehnica Giclee pe fine art paper, 100% bumbac, valoare arhivabilă.