Galeria romană . ro
Ultimele de pe blog …
Elena RĂCEALĂ

Dată naștere: 1967-05-17

Localitate naștere: Botoșani

"Vreau să transmit prin imaginile mele emoția descoperirii perspectivei unui moment, a unei povești fără cuvinte." (Elena Răceală).

Curriculum vitae

Elena Răceală locuiește în Constanța și în prezent este asistent medical la Spitalul Clinic Județean și de Urgență Constanța.

Pasiunea ei este fotografia. A început ca autodidact, iar apoi a urmat o serie de ateliere și cursuri online. În anul 2019 urmează cursurile Școlii de Artă Fotografică la Centrul Cultural “Teodor Th.Burada” Constanța, Profesor Iulia Pană.

Pentru ea fotografia este emoție. Nu poate spune exact cum și când s-a întâmplat clicul, dar într-una dintre călătoriile ei în Italia in 2013, într-o dimineață ploioasă, a făcut prima fotografie de care este foarte atașată. Din acel moment, o parte din ea trăiește prin fotografie. Trecerea de la fotografia de călătorie și fotografia de stradă la Fine Art a fost făcută din dorința de a-și exprima viziunea și a-si transmite mesajul.

"Îmi place să gândesc despre lucrările mele ca fiind expresii Fine Art cu valențe suprarealiste și accente poetice", spune Elena."Vreau să transmit prin imaginile mele emoția descoperirii perspectivei unui moment, a unei povești fără cuvinte."

Viata o inspiră cu bucurii sau momente dificile, iar uneori compozițiile ei  seamănă cu condiția umană în care lumina și întunericul sălășluiesc împreună. Îi place să caute locuri noi care să o surprindă, dar caută prezența umană, momentele obișnuite, din viața de zi cu zi, momente pe care apoi le expune într-o viziune alb-negru. Fiecare moment este unic, iar ea le alege pe acelea care-i vorbesc, traducându-le în imagini. Ceea ce își dorește este ca emoția pe care a simțit-o când a făcut fotografia să ajungă la cel care o priveste.

Este căștigătoare a numeroase premii și mențiuni la diferite concursuri internaționale, sectiunea Fine Art, fiind acceptată ca artist la importante galerii online.

În prezent este curator la 100ASA Curated Photo Gallery.

Expoziții importante:

-„Gateway to photography” – expozitie comuna, Elena Raceala si Stefan Surugiu, sub egida evenimentului Fine Art Vision 20/22 desfășurată la Galeria Romană din București, 2022.

- Colecția "Tomorrow is another day", expoziție personală sub egida evenimentului Fine Art Vision 20/21 desfășurată la Galeria Romană din București , 2021.

- octombrie 2020 - "Inside - outside shadows", Constanta FotoFest, Romani

- martie 2020 - „Fracția de lumină”, Muzeul de Artă din Constanța, România

Lucrările se pot printa cu tehnica Giclee pe fine art paper, 100% bumbac, valoare arhivabilă.

Articole de presă