Galeria romană . ro
Ultimele de pe blog …
ilie_boca_pictor_roman

Calendar 21 februarie: ILIE BOCA

Pictorul Ilie Boca s-a născut în  1937, la Botoșana, jud. Suceava și a absolvit institutul de arte plastice ”N. Grigorescu”, din București, la clasa lui Alexandru Ciucurencu. A participat la majoritatea expozițiilor republicane și județene (la Bacău), precum și la multe expoziții de grup din țară și de peste hotare, luând parte, de asemenea, și la multe tabere de creație, atât în țară, cât și în străinătate. Pentru activitatea sa creatoare a obținut diverse premii, dar și o bursă de studii în Italia.

Lucrările artistului se găsesc în muzee și în colecții particulare.

”Elementul sinceritate este atât de frapant în pictura băcăuanului Ilie Boca încât în fața cartoanelor, planșelor și a pânzelor sale el devine ceva parcă palpabil….Pictura lui Ilie Boca emană caracter. Un dat greu de definit. Fiindcă îndeobște e mai lesne de numit absența caracterului. Obișunim să deosebim caracterul creației de acela al individului. Că operația e, totuși, o îngăduință, mai mult decât o trebuință ne-o probează situațiile în care omul și opera sunt laolaltă un caracter, un fapt unic, original și de neîmpărțit. Este al doilea dat fundamental al picturii lui Ilie Boca” (Tudor Octavian, 1987).

Surse: Alexandru Cebuc, Vasile Florea, Negoiță Lăptoiu, Enciclopedia artițtilor români contemporani, ed. Arc 2000, București, 1996.
Imagini: Surse electronice.

db_boca_31

03-ilie-boca

ilie_boca_romania_01-300x236

peisaj_ilie_boca_01